Medeea – teatru radiofonic antic drama feminina de Euripide
100%
1.18K Views
1 Likes
Medea (greacă antică: Mēdeia) este o tragedie antică cumplită scrisă de Euripide, bazată pe mitul lui Iason și Medea, scrisa în 431 î.Hr. Complotul se concentrează pe acțiunile Medei, fostă prințesă a regatului „barbar” din Colchis și soția lui Jason; ea își găsește poziția sociala amenințată în clipa in care Jason o părăsește pentru o prințesă greacă din Corint. Medea se răzbună pe Jason ucigând-o pe noua soție a lui Jason, precum și pe propriii copii (doi fii), după care evadează la Atena pentru a începe o nouă viață.
În distribuţie: Olga Tudorache, George Motoi, Ica Matache, Emil Liptac, Traian Stănescu, Jean Reder, Nicolae Luchian Botez, Gina Petrini, Maria Rotaru.
Piesa lui Euripide a fost explorată și interpretată de dramaturgii de-a lungul secolelor și ale lumii într-o varietate de moduri, oferind aspecte politice, psihanalitice, feministe
În mitologia greacă, Medea este fiica regelui Aeëtes din Colchis, nepoata lui Circe și nepoata zeului soarelui Helios. Medea figurează în mitul lui Iason și Argonauții, care apar în Teogonia lui Hesiod în jurul anului 700 î.Hr., dar cel mai cunoscut din tragedia lui Euripide, Medea și Apollonius din epopeea Argonautică a lui Rodos. Medea este cunoscută în majoritatea poveștilor drept o vrăjitoare și este adesea înfățișată ca o preoteasă a zeiței Hecate.