Thesmophoriile – teatru audio antic comedie de Aristofan
100%
859 Views
2 Likes
deosebirea principala intre autorii antici si cei clasici ori moderni, este acea ca primii erau mai tari in gura, mai directi si brutali in exprimare, mai fara perdea, fara mofturi….de aici, tragem concluzia ca stilizarea literara merge catre ipocrizie, catre idealism si fantezie, nemaidorind sa-si priveasca goliciunea
În distribuţie: Dan Condurache, Virgil Ogăşanu, Mircea Constantinescu, Sibila Oancea, Mirela Gorea, Virginia Rogin, Marina Maican, Rodica Sanda Ţuţuianu, Violeta Berbiuc, Răzvan Vasilescu, Paul Gheorghiu, Nicolae Călugăriţa, Ion Chelaru, Dan Bobe, Nicolae Crişu.
In piesa de teatru audio, Thesmophoria (Serbarile in cinstea zeitei Demetrei si a ficei sale, Persephona) misterele zeitei Demeter sunt un pretext pentru a face misto de Euripide, acuzat de dispret fata de femei. Adunate la un ritual, femeile decid sa lupte impotriva lui Euripide, care isi trimite socrul, travestit in femeie, sa-l apere. Batranul Mnesilochos este descoperit si batjocorit, iar pentru a-l salva, Euripide insusi se deghizeaza in codoasa, pacalindu-l astfel pe paznic.
Aristofan (450 – 388 î.Hr.) – cel mai de seama reprezentant al comediei antice greceşti, datorita poate si faptului ca operele au fost în cea mai mare parte păstrate. Rămâne singurul exponent cunoscut al Comediei vechi, perioadă a dramaturgiei comice în care corul, mima şi burlescul încă mai jucau un rol considerabil şi care este caracterizată printr-o fantezie îndrăzneaţă, invective pline de cruzime, satiră groasă, umor licenţios, lipsit de reţineri şi libertate pronunţată a criticii cu caracter politic.