Hecuba de Euripide teatru radiofonic tragedie antica(1968)

Actori ai teatrului National din Cluj-Napoca

Hecuba de Euripides a fost compusă în jurul anului 425 î.Hr. Nici titlurile celorlalte tragedii care au format trilogia, nici drama satirică nu sunt cunoscute și, în cele din urmă, ce premiu a adus Euripide cu această operă a sa.

Tragedia Ecuba de Euripide: complotul
Umbra lui Polidoro , cel mai tânăr fiu al lui Priam și Hecuba, apare într-un vis la mama sa, acum prizonieră a grecilor după distrugerea Troiei și îi povestește ca fiind Polimestore, regele Traciei, lângă care Priam făcuse să fugă de fiul, l-a omorât, pentru a pune mâna pe aurul pe care îl purta cu el.

La rândul lor, grecii văd umbra lui Ahile apărând revendicând jertfa lui Polissena, cea mai mică dintre fiicele lui Hecuba, pe mormântul ei.

Odiseu vine să o strângă pe Polissena care îl urmărește, hotărât să jertfească, eroului grec. Disperarea lui Hecuba, care nu și-a găsit milă pentru fiica ei nici în Odiseu, care îi datorează și viața, este mare și plină de inimă.

În timp ce Taltibio , moștenitorul lui Agamemnon , anunță, descriind-o, sacrificiul de succes al Polissenei, aici vine pe scena slujitorilor care poartă cadavrul lui Polidoro, fiul cel mic al lui Hecuba și al lui Priam, care, aruncați în mare de Polimestor, fuseseră aduși din valuri spre plaja Troia.

Hecuba este acum furios și furios și îi cere lui Agamemnon permisiunea de a se răzbuna pe Polimestor, aliatul său. Agamemnon îl dă.

Polimestore, chemat, ajunge în tabăra prizonierilor troieni cu cei doi fii tineri și cade în capcana pusă de Hecuba și de celelalte femei: copiii înșiși sunt uciși și el însuși este orbit.

Disperat, în timp ce flota navighează cu prizonierii la bord, Polymestor îi prezice lui Hecuba că va fi transformată într-o curvă și către Agamemnon, care a permis să se întâmple totul, sacrificat în Argo împreună cu Cassandra, fiica lui Priam pe care o are luată ca o pradă aleasă de prădările Troiei.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels