Strainul de Albert Camus teatru radiofonic la microfon (1968)
Străinul (în franceză L’Étranger) este un roman scris de Albert Camus și publicat în 1942. Temă și perspectivele sale sunt adesea citate ca exemple ale filozofiei absurdului și existențialismului lui Camus, deși Camus a respins personal ultima etichetă.
Personajul principal este Meursault, un franco-algerian indiferent („un cetățean al Franței domiciliat în Africa de Nord, un om mediteranean, un homme du midi care abia cunoaște cultura mediteraneană tradițională”)care, după ce a participat la înmormântarea mamei sale, ucide apatic un bărbat arab pe care el îl cunoscuse la Alger.
Meursault, un francez algerian, află de moartea mamei sale. La înmormântarea ei, el nu arată nicio stare de tristețe, ci mai degrabă una de indiferență. Când este întrebat dacă dorește să vadă corpul, refuză și, în schimb, fumează și bea cafea în fața sicriului. A doua zi, el o întâlnește pe Marie, o fostă colegă de muncă. Cei doi merg să înoate împreună, vizionează un film de comedie și încep să aibă o relație sexuală, în ciuda faptului că înmormântarea mamei sale avusese loc cu o zi mai înainte.
Povestea este împărțită în două părți: punctul de vedere al lui Meursault (narat la persoana I) înainte și, respectiv, după crimă.
Dramatizarea şi adaptarea radiofonică de Eugen Szabo.
Regia artistică: Radu Penciulescu.
În distribuţie: Victor Rebengiuc, Nicolae Ifrim, Mihai Heroveanu, Tudorel Popa, Eliza Plopeanu, Vasile Nițulescu, Zoe Gherasimat, Dinu Ianculescu, Gina Ciupagea, Corado Negreanu, Iliuță Iliescu, Virgil Ogășanu, Jean Lorin Florescu, Mircea Şeptilici, Gheorghe Dinică, Ion Marinescu, Puiu Mirea, Mircea Medianu, Meri Mihăescu, Paul Nadolschi, Georgeta Lupoianu, Nicolae Dănescu.
Regia de studio: Mia Popescu.
Regia muzicală: Timuş Alexandrescu.
Regia tehnică: ing. Flavia Cosma.
Înregistrare din anul 1968 (26 mai).