George Orwell – Un avertisment pentru omenire documentar subtitrat în română
Eric Arthur Blair, mai cunoscut sub numele său de pseudo George Orwell, a fost un eseist, jurnalist și romancier britanic. Orwell este cel mai faimos pentru operele sale distopice de ficțiune, Ferma animalelor și Nouăsprezece optzeci și patru, dar multe dintre eseurile și alte cărți ale sale au rămas și ele populare. Lucrările sale oferă una dintre cele mai tranșante și recunoscute critici ale totalitarismului din secolul al XX-lea.
Orwell nu a primit o pregătire academică în filozofie, dar scrisul său se concentrează în mod repetat pe subiecte și întrebări filosofice în filosofia politică, epistemologie, filosofia limbajului, etică și estetică. Unele dintre cele mai notabile contribuții filozofice ale lui Orwell includ discuțiile sale despre naționalism, totalitarism, socialism, propagandă, limbă, statut de clasă, muncă, sărăcie, imperialism, adevăr, istorie și literatură.
Scrierile lui Orwell se referă la călătoria sa intelectuală. Scrierile sale anterioare se concentrează pe sărăcie, muncă și bani, printre alte teme. Orwell examinează sărăcia și munca nu numai din perspectivă economică, ci și din punct de vedere social, politic și existențial și respinge relatările moraliste și individualiste ale sărăciei în favoarea explicațiilor sistemice. Procedând astfel, el oferă bazele pentru promovarea sa ulterioară a socialismului.
Experiențele lui Orwell din anii 1930, inclusiv raportarea despre condițiile de viață ale săracilor și ale clasei muncitoare din nordul Angliei, precum și despre lupta ca soldat voluntar în războiul civil spaniol, au cristalizat și mai mult perspectiva politică și filozofică a lui Orwell. Acest lucru l-a determinat să scrie în 1946 că „Fiecare linie de lucrări serioase pe care am scris-o din 1936 a fost, direct sau indirect, împotriva totalitarismului și pentru socialismul democratic” („De ce scriu”).
Pentru Orwell, totalitarismul este o ordine politică axată pe putere și control. O mare parte din eficacitatea lui Orwell în scris împotriva totalitarismului provine din recunoașterea lui a dimensiunilor epistemice și lingvistice ale totalitarismului. Acest lucru este exemplificat de afirmația lui Winston Smith ca protagonist în Nouăsprezece optzeci și patru : „Libertatea este libertatea de a spune că doi plus doi fac patru.
Dacă acest lucru este acordat, toate celelalte urmează.” Aici Orwell folosește, așa cum face adesea, o pretenție specială de a transmite un mesaj mai larg. Libertatea (un stat politic) se bazează pe capacitatea de a păstra credința adevărată că doi plus doi fac patru (o stare epistemică) și capacitatea de a comunica acel adevăr altora (prin intermediul unui act lingvistic).
Sursa 2
https://segavid.com/embed-g0mahd6n2gz0.html