EPISODES:
Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar în română partea a III-a Tesla – Inventatorul lumii moderne documentar subtitrat în română Mansa Musa (Cel mai bogat om din istorie) documentar biografic Ferrari – Regele mașinilor documentar biografic subtitrat în română Oliver Cromwell ~ Ucigasul de regi documentar subtitrat în română ~ Edward al VII-lea – Regele Playboy – documentar biografic, subtitrat în română Saddam Hussein – Stăpânire corectă și greșită în Iraq documentar în română Nikita Hrușciov și războiul rece documentar biografic subtitrat în română Francis Walsingham – Maestrul spion al Elizabetei I – documentar biografic Brejnev & Declinul Uniunii Sovietice documentar biografic în română Edward Mărturisitorul – Sfântul rege Saxon documentar biografie Regele Stephen al Angliei – Anarhia razboiului civil – documentar subtitrat în română Gemenii Kray – Lorzii crimei din Londra documentar în română Fulgencio Batista – Dictatorul Cubei sustinut de mafie – Documentar tradus în română Unitatea militară japoneză 731 și Generalul Shirō Ishii Cecil Rhodes – Imperialismul în Rhodesia film documentar subtitrat în română Charles Darwin ~ Originea speciilor ~ documentar biografic tradus în română King George al VI-lea – Regele reticent film documentar subtitrat în română Titus Flavius Vespasianus împăratul fondator al Dinastiei Flaviilor documentar în română Hugo Boss – Croitorul celui de-al treilea Reich documentar biografic în română Joséphine de Beauharnais documentar istoric subtitrat în română Filosofia lui Niccolò Machiavelli documentar tradus în română Golda Meir – Matriarhul Ierusalimului film documentar biografic Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar istoric subtitrat în română partea I George Orwell – Un avertisment pentru omenire documentar subtitrat în română (Carol cel Mare) Charlemagne – adevarata poveste a Regelui Razboinic film documentar Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar istoric subtitrat în română partea a II-a Ramesses Mărețul – Legendarul Faraon al Egiptului antic documentar tradus în română John Quincy Adams – al 6-lea președine ale Statelor Unite film documentar

Filosofia lui Niccolò Machiavelli documentar tradus în română

 

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (3 mai 1469 – 21 iunie 1527) a fost un diplomat, autor, filozof și istoric florentin care a trăit în perioada Renașterii. El este cel mai bine cunoscut pentru tratatul său politic Prințul (Il Principe), scris în jurul anului 1513, dar care nu a fost publicat până în 1532, la cinci ani după moartea sa. El a fost adesea numit părintele filosofiei politice moderne și al științei politice.

Timp de mulți ani a servit ca înalt oficial în Republica Florentină cu responsabilități în afaceri diplomatice și militare. A scris comedii, cântece de carnaval și poezie. Corespondența sa personală este importantă și pentru istoricii și savanții corespondenței italiene. El a lucrat ca secretar al cancelariei a doua a Republicii Florența între 1498 și 1512, când Medicii nu mai aveau putere.

După moartea sa, numele lui Machiavelli a ajuns să evoce acte fără scrupule de genul pe care l-a sfătuit cel mai faimos în lucrarea sa, Prințul. El a susținut că experiența sa și lectura istoriei i-au arătat că politica a fost întotdeauna jucată cu înșelăciune, trădare și crimă. El a mai spus în special că un conducător care stabilește un regat sau o republică și este criticat pentru faptele sale, inclusiv pentru violență, ar trebui să fie scuzat atunci când intenția și rezultatul îi sunt benefice. Prințul lui Machiavelli a fost înconjurat de controverse de când a fost publicat. Unii consideră că este o descriere simplă a realității politice. Alții îl privesc pe Prinț ca pe un manual, care îi învață pe potențialii tirani cum ar trebui să preia și să mențină puterea. Chiar și în timpurile recente, unii savanți, precum Leo Strauss , au reiterat opinia tradițională conform căreia Machiavelli a fost un „învățător al răului”.

Chiar dacă Machiavelli a devenit cel mai faimos pentru lucrarea sa despre principate, savanții acordă atenție și îndemnurilor din celelalte lucrări ale sale de filozofie politică. Deși mult mai puțin cunoscut decât Prințul, s-a spus că Discursurile despre Livy (scrise în jurul anului  1517) au deschis calea republicanismului modern. Lucrările sale au avut o influență majoră asupra autorilor iluminismului care au reînviat interesul pentru republicanismul clasic , cum ar fi Jean-Jacques Rousseau și James Harrington. Realismul politic al lui Machiavelli a continuat să influențeze generații de academicieni și politicieni, inclusiv Hannah Arendt și Otto von Bismarck.

 

Sursa 2

https://segavid.com/embed-8gi00t68ando.html

 

Din aceeasi categorie:;