Saddam Hussein – Stăpânire corectă și greșită în Iraq documentar în română
Saddam, fiu de țărani, s-a născut într-un sat de lângă orașul Tikrīt din nordul Irakului. Zona era una dintre cele mai sărace din țară, iar Saddam, a crescut în sărăcie. Tatăl său a murit înainte să se nască el. A plecat de la o vârstă fragedă să locuiască cu un unchi la Bagdad.
S-a alăturat Partidul Ba’ath în 1957. În 1959, a participat la o încercare nereușită a baaștilor de a-l asasina pe prim-ministrul irakian, ʿAbd al-Karīm Qāsim; Saddam a fost rănit în încercare și a scăpat mai întâi în Siria și apoi în Egipt.
El a urmat Facultatea de Drept din Cairo (1962–63) și și-a continuat studiile la Facultatea de Drept din Bagdad după ce baaștii au preluat puterea în Irak în 1963. Totuși, baaștii au fost răsturnați în același an, iar Saddam a petrecut câțiva ani în închisoare în Irak.
El a scăpat, devenind un lider al Partidului Baʿath și a jucat un rol esențial în lovitura de stat care a readus partidul la putere în 1968. Saddam a deținut efectiv puterea în Irak împreună cu șeful statului, Pres.Ahmad Hasan al-Bakr, iar în 1972 a condus naționalizarea industriei petroliere din Irak.
Saddam a invadat câmpurile petroliere din Iran, în septembrie 1980, dar campania s-a blocat într-un război de uzură. Costul războiului și întreruperea exporturilor de petrol ale Irakului l-au determinat pe Saddam să-și reducă programele ambițioase de dezvoltare economică.
Războiul dintre Iran și Irak a durat până în 1988, când ambele țări au acceptat o încetare a focului punând capăt luptei.
În ciuda marii datorii externe cu care Irakul a fost afectat de sfârșitul războiului, Saddam a continuat să-și construiască forțele armate.
Sursa 2