Salomeea de Oscar Wilde teatru radiofonic drama (1992)

Piesa pune în scenă un episod din Noul Testament. La palatul regelui Irod, în Ierusalim, profetul Ioan Botezătorul este ţinut prizonier pe fundul unui bazin secat. În palat are loc o petrecere, iar Salomeea, fiica dintr-o căsătorie anterioară a reginei Irodiada, încalcă porunca regelui şi cere să-i fie înfăţişat profetul. (Cum porunca lui Irod ca Ioan Botezătorul să nu-i fie înfăţişat nimănui a fost cît se poate de clară, tînărul căpitan al gărzilor, un sirian, preferă să se sinucidă decît să o încalce.)

Salomeea încearcă să-l ispitească pe profetul ascet, însă acesta îi rezistă, iar tînăra, fascinată de gura lui Ioan, din care se aud profeţii neliniştitoare, jură că îl va săruta… cu orice preţ.

„Salomeea” de Oscar Wilde.

Traducerea: Adriana si Andrei Bantas.

Adaptarea radiofonica: Marina Spalas.

Regia artistica: Titel Constantinescu.

În distributie: Valeria Seciu, Adela Marculescu, George Constantin, Dan Condurache, Mihai Bisericanu, Razvan Ionescu, Ion Pavlescu, Theodor Danetti, Ion Siminie, Ion Punea, Radu Duda, Petre Dinuliu, Gheorghe Pufulete, Nicolae Crisu.

Regia de studio: Violeta Berbiuc.

Regia muzicala: Simona Tudor.

Regia tehnica: Vasile Manta. Redactor Mircea Popescu.

Înregistrare din anul 1992

 

Biografie Valeria Seciu actrita de succes al teatrului radiofonic, de televiziune dar si in filmul romanesc

 

„Și teatrul de televiziune, gen aproape dispărut astăzi, a făcut-o cunoscută pe actrița care a stârnit atâta admirație, dar și teatrul radiofonic i-a dus vocea într-o mulțime de case de la noi, și pe vremea când radioul putea fi o poartă de evadare din realitatea comunistă, și după 1989.

Vocea aceea greu de descris în cuvinte care să nu pară banale și sărace, vocea aceea care cunoaște așa de bine liniștea, dar și furtuna, vocea aceea care-ți răsună în amintire, deși nu ai putea-o reproduce nici în joacă, după ce ai plecat din sala de teatru sau ai închis aparatul de radio sau televizorul rămâne, desigur, marcă înregistrată, element definitoriu, forță cu care se pot cuceri și cu care s-au cucerit, în peste cincizeci de ani de teatru, atâtea teritorii de profunzime.

Inexplicabil  „misterul” Valeria Seciu, reprezinta un capitol excepțional din cultura română,care își trăiește mai departe povestea. Și, ca orice mister, stârnește curiozitate, intrigă, seduce și bucură pe oricine e dispus să-l descopere.”

 

Piese de teatru radiofonic nemuritoare in care vocea actritei noastre a intrat in casele noastre:

 

„Să îmbrăcăm pe cei goi” de L. Pirandello,

„Maestrul și Margareta” de M. Bulgakov,

„Doamna cu camelii” după A. Dumas,

„Arta iubirii” și, mai târziu,

„Pescărușul” de A.P. Cehov,

„Furtuna” de W. Shakespeare,

„Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams.

Din aceeasi categorie:;