Quo Vadis – teatru radiofonic istoric Henryk Sienkiewicz
Daca esti crestin, ori vrei sa te prefaci cat mai convingator, atunci trebuie sa asculti aceasta piesa de teatru radiofonic religios si nu prea. O sa traiesti intr-o vila romana, te vei ospata ca un patrician, o sa circuli cu lectica si ai sa visezi frumos…ori ai sa te indragosteti naiv de o crestina, si vai de tine.
În distribuţie: Marius Bodochi, Marius Stănescu, Oana Maria Mărgineanu, Crina Mureșan, Amalia Ciolan, Nicolae Călugărița, Vasile Manta, Rodica Lazăr, Constantin Dinulescu, Alexandru Potocean, Gavriil Pinte.
Quo Vadis, in traducere „Incotro mergem ? ” este o carte de fictiune romantica nascocita laborios de scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz, care a primit premiul Nobel pentru literatura.
In rezumat, e o alcatuire semi-istoric-religioasa, foloseste ceva fapte istorice pentru a scoate in evidenta „persecutiile crestinilor” de catre imparatul roman Nero. Trebuie spus ca in acea vreme erau putini crestini, dar foarte zgomotosi, pentru ca aveau prostul obicei de a marasaluii pe ultele Romei, strigand in gura mare” Pocaiti-va, caci sfarsitul e aproape”.
Aceste cete de sarantoci si sclavi credeau intr-adevar ca venirea lui Iisus este iminenta, si propavaduiau o viata smerita si scurta in asteptarea sa. In anul 64, la Roma s-a intamplat un mare incendiu, si, se crede in mentalul colectiv, ca imparatul Nero ar fi dat vina pe crestini. (ce dorind sa grabeasca venirea sfarsitului incearcau sa distruga tot). Toate limpezi, doar ca aceasta credinta e cam dubioasa, existand o singura referinta istorica clara, a istoricului roman Tacitus in Annalele sale, scrise dupa 70 de ani de la evenimente, restul a fost probabil compilat mai tarziu de crestini pentru a se auto-victimiza. Cert e ca romanii tolerau toate credintele religioase, cu conditia ca si zeii lor „nationali” sa fie recunoscuti si ocazional sa li se aduca jertfe la temple. Crestinii au refuzat desigur, pentru ca ei doreau ca toata lumea sa se inchine unui singur zeu, si in felul acesta au intrat ocazional in coliziune cu sistemul judiciar roman.
Dramatizarea radiofonică: Rodica Suciu Stroescu. Regia artistică: Diana Mihailopol. Interpretează, la instrumente cu coarde: Victor Prundea. Regia audio: Janina Dicu. Regia muzicală şi corepetitor: Patricia Prundea