Nunta de piatra (1973) online-filme romanesti vechi

o ditamai capodopera simbolist-alegorica de o sa te doara mintea dupa ce-ti trece prin cap …asta numai la inceput, apoi , daca rezisti suferintei, o sa-ti treaca, ba chiar ai sa fi fericit ca mai esti in viata….

„Filmul ne propune o incursiune în aspectele stranii, misterioase, inefabile, ale vieții, ale lumii, o constantă a filmelor lui Dan Pița. Deznodământul, cu aspect deopotrivă fericit și nefericit, este pregătit minuțios, gradat, printr-un limbaj al înțelegerii din priviri, din gesturi. Deși ceremonialul religios al cununiei nu apare, ci numai aspectul lui lumesc.

O altă constantă a poeticii lui Dan Pița este destrămarea falselor mituri, cu ajutorul umorului și ironiei. Și Dan Pița practică un stil îngrijit, și el folosește o simbolistică foarte variată și bogată.

Nunta de piatră este cel mai important film al cuplului Mircea Veroiu/Dan Pița, Nunta de piatră, 1973, este format din două mediu-metraje. Acțiunea filmului se petrece în Roșia Montană la începutul anilor 1900.

Mediu-metrajul Fefeleaga (Mircea Veroiu), după povestirea omonimă de Ion Agârbiceanu, surprinde prin sobrietate și prin esențializare, fiind distins (împreună cu La o nuntă, semnat de Dan Pița) cu „Diploma de onoare” la Festivalul internațional al filmului, Cannes, 1972 și cu premiu Oscar-ex aequo la Festivalul filmului pentru artă cinematografică, Ciudad de Panama, („Cea mai bună imagine”, Iosif Demian și „Cel mai bun rol secundar feminin”, Leopoldina Bălănuță).

„Fefeleaga” este un film sobru, expresiv, ce demonstreaza capacitatea de esențializare și deschidere spre universalitate cu respectarea culorii locale. Femeia, zilnic urcând și coborând muntele abrupt și stâncos, făcând parcă împreună cu mârțoaga o unică ființă a suferinței.”

Din aceeasi categorie:;