Îngâmfata plăpumăreasă sau Cucoană sunt de Costache Caragiale teatru comedie (1992)

Odata ajunsa la o stare cat de cat multamitoare, nevasta unui plapumar capata din aerul din jurul sau, tot soiul de idei de prea-marire auzite de prin din romanele frantuzestisi si incepe sa-si dea aere de boierie…

Chir Pencu, plăpumar: Andrei Ionescu
Ancuţa, femeia sa: Rodica Popescu Bitănescu
Ileana, nepoata lor: Tatiana Constantin Stoian, calfă de plăpămărie:
Vasile Filipescu
Petrache:
Viorel Păunescu
Răzvan Săvescu
Anghelach: Alexandru Pop
O calfă de Lipscani: Viorel Paunescu
Răzvan Săvescu

Costache Caragiale (n.29 martie 1815 – d.13 februarie 1877) a fost un actor român, dramaturg și profesor de artă dramatică.
A fost elevul lui Costache Aristia și și-a pus întreaga artă în slujba idealurilor progresiste, democratice ale revoluției din 1848.
Și-a făcut debutul la București în 1835, iar 3 ani mai târziu a organizat primul teatru dramatic în Iași (primul Teatru Național din România). În următorii 15 anii, Costache Caragiale a colaborat cu cele mai importante teatre naționale ale vremii din Botoșani, Craiova, Iași unde a promovat piesele de teatru ale celor mai talentați dramaturgi romani printre care Vasile Alecsandri și Costache Negruzzi.
În 1850 se întoarce în București și doi ani mai târziu devine cel dintâi director al Teatrului Mare (Național).

În 1887 fratele său mai mic, Iorgu Caragiale construiește propriul său teatru în București, iar nepotul său, Ion Luca Caragiale avea să devină cel mai mare dramaturg român.(wikipedia)

Din aceeasi categorie:;

Other Channels