George Enescu și prințesa iubită – teatru radiofonic

„Viaţa amoroasă a Mărucăi Cantacuzino a fost un lung şir de dezamăgiri şi decepţii, fiind atât victimă a adulterului partenerilor, cât şi adulterină. Maria Rosetti Tescani s-a născut pe 18 iulie 1878, într-o veche familie de boieri moldoveni.

Tatăl său a fost Dimitrie Rosetti Tescani, iar mama sa, Alice Jora. Tatăl s-a sinucis la vârsta de 45 de ani şi nefericitul eveniment avea să marcheze pentru totdeauna viaţa Mariei, despre care se spune că a avut ea însăşi mai multe tentative de sinucidere pe parcursul vieţii. A devenit prinţesă la vârsta de 18 ani, în urma căsătoriei cu prinţul Mihai Cantacuzino.”

 

Se spune că “o tânără timidă cu părul negru-arămiu, înaltă şi cu râs cristalin” a visat la acest mariaj cu toată speranţa că va avea o viaţă împlinită alături de prinţ. Nu a fost însă deloc aşa. În 1905, şi-a găsit soţul în patul surorii mai mici, Nellie.  ”Deşi ştiam mai demult de relaţia dintre Mihail şi ea, m-a apucat un frig de moarte când l-am văzut pe soţul meu lângă patul lui Nellie”, mărturiseşte prinţesa în jurnal.   Cei doi nu au divorţat, dar din acel moment relaţia lor de soţi rămâne doar una de formă, de dragul copiilor, Alice şi Constantin. Prinţul s-a refugiat în braţele altor amante, iar Maria s-a îndrăgostit de tânărul compozitor George Enescu.

 

În distribuţie:  George Motoi, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Lucia Mureșan, Ion Dichiseanu, Irina Movilă, Lucia Maier.

Scenariu radiofonic de Elena Tamaș. Regia artistică: Leonard Popovici.
Regia audio de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: inginer Mihnea Chelaru.

Din aceeasi categorie:;