Fantoma din Canterville de Oscar Wilde teatru radiofonic comedie (1993)

Date biografice Oscar Wilde

 

Oscar Wilde (1854–1900) a fost un prozator, poet şi dramaturg de origine irlandeză. Romanul său Portretul lui Dorian Gray a devenit un manifest al estetismului şi una dintre cele mai importante cărți ale secolului al XIX-lea. Wilde a mai scris povestiri, printre care Crima lordului Arthur Savile şi Fantoma din Canterville, și piese de teatru, dintre care cele mai cunoscute sunt Evantaiul doamnei Windermere, O femeie fără importanță, Soțul ideal și Ce înseamnă să fii onest. A fost arestat şi condamnat la doi ani de închisoare pentru ultraj la moralitatea publică, răstimp în care a scris confesiunea De Profundis.

 

Subiectul:

Un ministru american, domnul Otis, cumpără castelul Canterville, cu toate că încă de la bun început este atenționat asupra faptului ca acesta… era bântuit de o fantomă. Totul pare ca o poveste normală cu fantome, până la primul șoc pentru cititor: într-o seara, ministrul se întâlnește cu fantoma, iar aceasta îi propune să îi dea niște ulei ca să-și ungă lanțurile cu care era încătușată, așa nemaifăcând atâta zgomot când bântuie casa.

Fantoma nu este de fapt deloc una cu care ne-am obișnuit din textele de gen. Reușește să mențină pata de sânge din sufragerie doar folosindu-se de acuarelele Virginiei, după ce i se toarna o găleată cu apă în cap, răcește, e foarte dezamăgită și revoltată după fiecare tentativa eșuată de bântuire. Ba mai mult, ea este cea terifiată de gemenii casei, cei care ajung să confecționeze o fantomă, de care se sperie îngrozitor, cei care ung totul cu unt sau pun coji de nucă pentru a-i împiedica „menirea”.

 

Distributia:

Ileana Stana Ionescu,

Mihai Fotino,

Valerian Simion,

Oana Ioachim,

Boris Petrof,

Violeta Berbiuc,

Mihai Stoian,

Carmen Mihaela.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels