Danton reconstituire dramatica de Camil Petrescu teatru radiofonic cu Mircea Albulescu (1972)
Anul 1792. Sotia domnului Roland, sustinator al monarhiei moderate, ii face o vizita lui Danton cerandu-i sa amane miscarea de la 9 august care-si propunea inlaturarea regelui Ludovic Capetul. Danton refuza aceasta propunere si se ocupa direct, alaturi de oamenii sai de incredere, de alcatuirea planului tactic in vederea actiunilor din 10 august. Revolutionarii iau decizia dizolvarii Consiliului nemoderat; in acelasi timp se propune acordarea dreptului la vot tuturor cetatenilor iar Danton afla stirea numirii sale ca ministru al justitiei.
În distributie: Mircea Albulescu, Gheorghe Cozorici, Ion Caramitru, Ion Marinescu, Sorin Stratilat, Tanţi Cocea, Valeria Seciu, Ileana Stana Ionescu, Melania Cârje, Traian Stănescu, Nicolae Brancomir, Fory Etterle, Dumitru Dumitru, Cornel Elefterescu, Gheorghe Oprina, Sergiu Demetriad, Dumitru Mirea, Constantin Cristescu, Mihai Pruteanu, Marcel Laurenţiu, Ileana Şerban, Chiriţă Dumitrescu, Mircea Medianu, Nicolae Crişu, Nae Constantinescu, Geo Măicănescu, Pompiliu Rădulescu, Dan Chelaru
Biografie Mircea Albulescu La Timp
Pe numele său adevărat Albulescu Iorgu, s-a născut pe 4 octombrie 1934 în BucureÈ™ti. Absolvent al È™colii medii tehnice de arhitectură, devine „conductor-arhitect”. ÃŽncepe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular „Ana Ipătescu”, iar în 1950 este angajat la Teatrul NaÈ›ional ca „artist corp ansamblu” (figuraÈ›ie). ÃŽn 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu.
Mircea Albulescu are o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din BucureÈ™ti, Teatrul de Comedie din BucureÈ™ti, Teatrul NaÈ›ional din BucureÈ™ti.
Dedicat căsniciei sale, Mircea Albulescu a fost profund marcat de moartea soÅ£iei, Maria pierzând lupta cu cancerul în anul 2007. Ulterior, marele actor avea să facă o confesiune care transmitea cutremurătoarea lui durere: „După mai bine de 50 de ani de convieÅ£uire, primul gest neprietenos pe care l-a făcut nevastă-mea a fost să moară înaintea mea. Am fugit de acasă vreo opt luni, pentru că nu mai puteam suporta. Fiecare colÅ£iÅŸor îmi amintea de ea… ÃŽn acest răstimp, am chemat meÅŸterii care mi-au schimbat totul în casă.
Acum încerc să învăţ să gătesc, ÅŸtiu să fac cartofi prăjiÅ£i fără grăsime ÅŸi fripturi la grătar. Unde nu reuÅŸesc să mă descurc în materie de arta culinară, mai întreb prietenii: Traian Stănescu e cel mai mare ciorbagiu, Petrică Vasilescu e cofetar, Victor Rebengiuc e grataragiu. Ion Besoiu ÅŸtie cel mai bine să facă piaţă, iar Åžerban Ionescu pregăteÅŸte vânat ÅŸi peÅŸte. Da, până a trăit Amza, mergeam împreună la vânătoare ÅŸi la pescuit…”.
Durerea pierderii soÅ£iei se pare că l-a ÅŸi îmbolnăvit de inimă. ÃŽn noiembrie 2014, a fost supus unei triple operaÅ£ii de bypass la inimă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din TimiÅŸoara. „AÅŸtept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aÅŸteptare. SoÅ£ia mea a încetat din viaţă, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia acolo sau dincolo”, declara actorul într-un interviu la Antena 2, cu doar un an înainte de a se stinge din viaţă, în 2016, la 81 de ani…
În film Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală. Actorul este membru al Uniunii Ziariștilor și a colaborat mulți ani cu reviste dedicate teatrului și cinematografiei, dar și cu alte publicații. Mircea Albulescu este și autor de versuri și proză scurtă.
Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit „Premiul NaÈ›ional pentru întreaga activitate artistică”, acordat de Ministerul Culturii È™i Cultelor în 2003, dar È™i „Premiul pentru întreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005.