Danton reconstituire dramatica de Camil Petrescu teatru radiofonic cu Mircea Albulescu (1972)

Anul 1792. Sotia domnului Roland, sustinator al monarhiei moderate, ii face o vizita lui Danton cerandu-i sa amane miscarea de la 9 august care-si propunea inlaturarea regelui Ludovic Capetul. Danton refuza aceasta propunere si se ocupa direct, alaturi de oamenii sai de incredere, de alcatuirea planului tactic in vederea actiunilor din 10 august. Revolutionarii iau decizia dizolvarii Consiliului nemoderat; in acelasi timp se propune acordarea dreptului la vot tuturor cetatenilor iar Danton afla stirea numirii sale ca ministru al justitiei.

În distributie: Mircea Albulescu, Gheorghe Cozorici, Ion Caramitru, Ion Marinescu, Sorin Stratilat, Tanţi Cocea, Valeria Seciu, Ileana Stana Ionescu, Melania Cârje, Traian Stănescu, Nicolae Brancomir, Fory Etterle, Dumitru Dumitru, Cornel Elefterescu, Gheorghe Oprina, Sergiu Demetriad, Dumitru Mirea, Constantin Cristescu, Mihai Pruteanu, Marcel Laurenţiu, Ileana Şerban, Chiriţă Dumitrescu, Mircea Medianu, Nicolae Crişu, Nae Constantinescu, Geo Măicănescu, Pompiliu Rădulescu, Dan Chelaru

 

Biografie Mircea Albulescu La Timp

 

Pe numele său adevărat Albulescu Iorgu, s-a născut pe 4 octombrie 1934 în București. Absolvent al școlii medii tehnice de arhitectură, devine „conductor-arhitect”. Începe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular „Ana Ipătescu”, iar în 1950 este angajat la Teatrul Național ca „artist corp ansamblu” (figurație). În 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu.

Mircea Albulescu are o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din București, Teatrul de Comedie din București, Teatrul Național din București.

Dedicat căsniciei sale, Mircea Albulescu a fost profund marcat de moartea soţiei, Maria pierzând lupta cu cancerul în anul 2007. Ulterior, marele actor avea să facă o confesiune care transmitea cutremurătoarea lui durere: „După mai bine de 50 de ani de convieţuire, primul gest neprietenos pe care l-a făcut nevastă-mea a fost să moară înaintea mea. Am fugit de acasă vreo opt luni, pentru că nu mai puteam suporta. Fiecare colţişor îmi amintea de ea… În acest răstimp, am chemat meşterii care mi-au schimbat totul în casă.

Acum încerc să învăţ să gătesc, ştiu să fac cartofi prăjiţi fără grăsime şi fripturi la grătar. Unde nu reuşesc să mă descurc în materie de arta culinară, mai întreb prietenii: Traian Stănescu e cel mai mare ciorbagiu, Petrică Vasilescu e cofetar, Victor Rebengiuc e grataragiu. Ion Besoiu ştie cel mai bine să facă piaţă, iar Şerban Ionescu pregăteşte vânat şi peşte. Da, până a trăit Amza, mergeam împreună la vânătoare şi la pescuit…”.

Durerea pierderii soţiei se pare că l-a şi îmbolnăvit de inimă. În noiembrie 2014, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. „Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia acolo sau dincolo”, declara actorul într-un interviu la Antena 2, cu doar un an înainte de a se stinge din viaţă, în 2016, la 81 de ani…

În film Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală. Actorul este membru al Uniunii Ziariștilor și a colaborat mulți ani cu reviste dedicate teatrului și cinematografiei, dar și cu alte publicații. Mircea Albulescu este și autor de versuri și proză scurtă.

Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit „Premiul Național pentru întreaga activitate artistică”, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor în 2003, dar și „Premiul pentru întreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005.

Din aceeasi categorie:;