Al patrulea stol film romanesc drama romantica (1973)
Distributia:
- Lucian Iancu — Costea
- Nicolae Iliescu — Ștefan
- Ileana Stana Ionescu — Cleopatra
- Constantin Guriță — Maiorul
- Nina Filimon — Tușa Maria
- Ștefan Maitec — Nelu
- Mihai Mereuță — Conductorul de tren
- Violeta Andrei — Corina
- Boris Ciornei — Bogoiu
- Mircea Daneliuc — Dan
Descrierea filmului
In Al patrulea stol, autorul pierde contactul de fond cu acest prezent; timpul acÂÅ£inii este într-adevăr prezentul în decor, dar nu ÅŸi în conÅ£inut. Eroii săi rostesc replici la zi, dar trăiesc parcă între cele două răzÂboaie, jucându-se de-a Mihail Sebastian, ei trăiesc «niciunde ÅŸi nicicând», cum o ÅŸi scriu cu creta pe tăbliÅ£a mult disputată. Biografiile personajelor sunt, în anume fel, «aduse la zi», dar datele lor psiho-morale sunt în esenÅ£a lor cele ale timpului lui Mihail Sebastian, trăind orele incertitudinilor la răscruce de vremuri.
Jocul de-a evadarea din realitate avea atunci o justificare, dar acum această evadare rămâne un joc graÂtuit. Simbolul vasului eÅŸuat, vas care are însă zilele numărate, căci va fi transformat în «crătiÅ£i ÅŸi nasturi»; sugestiile implicite ale oricărui peisaj marin tumultuos sau de un calm olimpian, ca ÅŸi ale plăjii pustii de la capăt de lume, sau dialogurile privirilor — toate acestea creează, e adevărat, o stare de oarecare mister, dar o dată lansaÅ£i în descifrarea lui, nu avem prea multe de aflat.
Cu alte cuvinte, atmosfera romantică marcată de nenumărate simboluri, rămâne în esenţă fără acoperire dramatică. PersoÂnajele pornite în această vacanţă, fiecare în căutarea a altceva: a distracÅ£iei cu orice preÅ£, sau a destinderii prin liniÅŸte, a viselor de tinereÅ£e sau a propriului eu, nu ne conÂduc dincolo de promisiunile iniÅ£iale. O pseudo-dragoste se destramă în final spre a face loc promisiunii, doar promisiunii, trei iubiri ideale. ToÅ£i ceilalÅ£i, veniÅ£i aici să se joace de-a vacanÅ£a, se risipesc care încotro, lăsându-ne doar amintirea unor schiÅ£e de portret.