Vifornita film romanesc (1973)

Vifornița este un film românesc din 1973 regizat de Mircea Moldovan.

Vifornița înnoadă firul unei experiențe noi a cinematografiei românești: Filmul-politic, în înțelesul exact și oarecum special pe care această denumire l-a căpătat de câțiva ani în literatura critică a cinematografiilor cu tradiție. Deci politicul nu doar ca semnificație generală sau ca ultim reflex al lucrării, ci politicul privit din interior, oferind direct, din capul locului, materia întregului film. Determinând nu numai opozițiile globale, între antipozii societății, dar și confruntările intime, până în planul psihologiilor și al sentimentelor, uneori de aceeași parte a baricadei sau în aceeași familie.

Politicul e răspândit în faptele și vorbele de fiecare zi ale personajelor filmului de față, el le guvernează acțiunile, le definește caracterul, le formulează regretele și speranțele, le configurează umorul și farmecul.

Mircea Moldovan ne-o dovedește și tratarea câtorva momente, prin sinceritatea confesiunilor la care asistăm, uneori reduse la o exclamație repetată mecanic, precum a țăranului de la cârciuma din sat («Mă’ ce cai am avut și ce cai am pierdut!») sau izvorâtă dintr-un obscur complex al vinovăției, ca în partitura învățătorului tânăr care sustrage scrisorile compromițătoare de la poștă și i le dă instructorului, dar reține și o depeșă prin care Adam reclama excluderea fiului lui Ștefu de la facultate.

Întâlnirea arivistului nedecis cu virtuala victimă salvată se produce tot «la un pahar de vorbă»: «Mircea, te rog dă-mi o palmă… Sunt o cârpă! Am vrut să ajung cineva…» în această secvență, regizorul e preocupat de închegarea unei atmosfere ambigue, într-o ambianță de penumbră, cu fum de țigară și abur de alcool, între pereții și tejghelele uzate ale bătrânei cârciumi rurale, lăsând vorbele oamenilor să plutească în neștire, fără adresă, într-o stare de spirit incertă, dar cu măsură surprinsă, comentată tărăgănat de un taraf nevăzut.(aarc.ro)

Ferencz Bencze — Afron
Cosmin Gheară — Mircea
Ion Besoiu — Adam
Ernest Maftei — Dobrotă
Nucu Păunescu — Retegan
Ștefan Bănică
Anton Tauf — Cismaș
Toma Dimitriu — Balomir
Eugenia Bosînceanu — Paraschiva
Silviu Stănculescu — Ștefu Varlaam
Luiza Orosz — Rafira
Elena Stescu — Marta
Mihai Mereuță — Ghideon
Nae Gh. Mazilu — Deheleanu

Din aceeasi categorie:;

Other Channels