Calvarul de Tolstoi teatru radiofonic biografic la microfon (1983)

Date despre autor si opera:

Mama sa, Aleksandra Leonievna Bostrom (născută Turghenieva), cunoscută scriitoare de literatură pentru copii,   însărcinată cu viitorul scriitor, a găsit nimerit să fugă cu amantul  ei, Aleksei Apollonovici Bostrom. Cum legile vremii nu agreau adulterul, odată divorțată, partea „vinovată” nu putea să se recăsătorească, așa încât Alexandra Leonievna l-a declarat pe nenăscut drept fiu al lui Alexei Bostrom. Așa că, până la vârsta de 13 ani, viitorul scriitor purta numele de Bostrom, neștiind că adevăratul său tată este contele Nicolai Tolstoi. Ambele familii l-au disputat și Nicolai Tolstoi a obținut ca Alexei să poarte numele de Tolstoi. În 1900, Nicolai Tolstoi moare și-i lasă drept moștenire celui de al patrulea fiu, lui Alexei, titlul de conte și 30 de mii de ruble. Avearea a fost cheltuită de moștenitor într-un mod excentric: și-a pus pe pereții locuinței mai multe portrete ce purtau patina vremii, chipurile, ca dovadă a vechimii strămoșilor, în realitate cumpărate de la un magazin de anticariat, mai și inventând istorii despre înaintașii săi.

Va intra în literatură în 1910, publicând proze scurte întâmpinate dur de criticii literari din epocă. Aceaștia îi imputau excesul de naturalism și erotismul la frontieră cu pornografia. În 1917, contele Alexei Tolstoi fuge de revoluția bolșevică din octombrie în Europa. Revine în Rusia bolșevică în 1923 și devine una din vocile care îl glorifică pe Stalin. Va fi complice lui Maxim Gorki în culegerea lor de reportaje despre munca entuziastă a deținuților de la „Belomorkanal”. Va publica un masiv roman istoric, intitulat „Petru I”,  în care va desena tangențe între împăratul care a modernizat/europenizat Rusia și Stalin care „idustrializa” și „colectiviza” URSS-ulul prin sânge. Un alt roman istoric corpolent este „Calvarul (Drumul către Golgota)”, proză în care descria evenimente din perioada 1914 – 1919, scoțând în evidență aportul lui Stalin la biruința bolșevicilor.

Ce-i drept, a scris și două romane de factură Since Fiction:  „Aelita”, despre o călătorie pe Marte, și „Hiperboloidul inginerului Garin” , foarte populare printre tineri. E și autorul mai multor piese de teatru. Considerat în epoca stalinistă drept unul dintre clasicii literaturii sovietice, astăzi, numele său  de scriitor alunecă treptat în anonimat, nume pătat de colaborarea cu un regim stalinist /sovietic monstruos.

„Calvarul” de Aleksei Nikolaevici Tolstoi.
Scenariul radiofonic de Raluca Tulbure.

Regia artistică: Cristian Munteanu.
În distribuţie: Mircea Albulescu, Silviu Stănculescu, Costel Constantin, Gina Petrini, Lucia Mureșan, Ioana Crăciunescu, Florian Pittiș, George Oancea, Sorin Gheorghiu, Adina Popescu, Alexandru Lungu, Constantin Dinulescu, Boris Petrof, Crânguța Manea, Constantin Botez.
Regia muzicală: Romeo Chelaru.
Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.
Înregistrare din anul 1983.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels