Zbor periculos (1984) film romanesc vechi online

Un film vechi comunist-moralist …pentru ca morala comunista era superioara celei crestine, În timpul unui zbor către Bucuresti, avionul condus de capitanul Oprescu (Gheorghe Dinica) și copilotul Codreanu (Vladimir Gaitan) este suprins de o furtună deasupra Vienei . Între cei piloți are loc o dispută cu privire la ceea ce ar trebui să facă. Codreanu susține că ar trebui să aterizeze pe aeroportul din Viena, în timp ce Oprescu insistă să zboare prin furtună. Avionul intră în furtună, iar copilotul Codreanu preia controlul aeronavei, executând o manevră contrară celei ordonate de comandant. În final, aeronava ajunge la București, iar Oprescu afirmă că va trece cu vederea acest act de insubordonare.

Cuprins de mustrări de conștiință, Codreanu anunță conducerii companiei actul său de insubordonare, afirmând că Oprescu s-a panicat pe când se aflau în aer. Anterior, fără să-l anunțe pe copilot, Oprescu scrisese un raport în care descrisese acțiunea din punctul său de vedere. Până la lămurirea situației, cei doi piloți sunt consemnați la sol, Oprescu fiind detașat să facă muncă de birou în Departamentul Aviației, iar Codreanu este trimis controlor de trafic la turnul de control. Oprescu suferă însă un accident vascular, iar Codreanu nu se mai poate dezvinovăți.

În paralel, relația lui Codreanu cu soția sa devin tot mai tensionate ca urmare a puternicului atașament al pilotului față de munca sa și a lipsei sale frecvente de acasă. Deși consemnat la sol, el lucrează ore suplimentar neavând încredere în capacitatea colegului său din cealaltă tură, Chiriță (Sebastian Papaiani). Soția sa intentează în final divorțul, iar Codreanu acceptă să se mute de la domiciliu pentru a urgenta acțiunea juridică și se mută la doctorița companiei.

Nemulțumit de faptul că Oprescu nu s-a refăcut și prin urmare el nu mai poate zbura, Codreanu cere să treacă la aviația sportivă pentru a zbura. În final, Oprescu își revine și recunoaște că el a fost cel care a greșit. Codreanu este reabilitat și se înscrie la Școala de comandanți de aeronave. Comandanții săi îi spun că nu-l pot trimite să zboare cât timp situația sa familială nu este rezolvată.

Din aceeasi categorie:;