Osânda (1976) – film românesc vechi online

Osînda este un film românesc (cu iz puternic comunist dar foarte bine preparat) din 1976 după un scenariu inspirat (dar manevrat la greu de mesterul Sergiu Nicolaescu ca sa starneasca spiritul revolutionar impotriva vechi oranduiri, care, iata, a revenit), va’s zica, inspirat din romanul „Velerim și Veler Doamne” al scriitorului român Victor Ion Popa.

Interpreteaza: Amza Pellea, Ernest Maftei, Gheorghe Dinică, Ioana Pavelescu, Sergiu Nicolaescu, Emmerich Schäffer, Mihai Mereuță, Aimée Iacobescu, Alexandru Dobrescu.

In mare, filmul (propus de Romania la Oscar in 1977 dar respins in preliminari) este povestea unui fost ocnaș pe nume Manlache Preda, care se întoarce in satul sau după 12 ani, zece ani de ocnă, pentru că a dat foc conacelor boieresti la Răscoala din 1907, și doi ani de război. Ajuns acasa el intra in conflict cu jandarmii si este acuzat de uciderea boierului la care muncea, reuseste sa scape fugind în munți și este ucis când coboară din nou în sat de veșnicul său dușman, jandarmul local (Gheorghe Dinica). Este pus accentul pe tragedia ocnasului care, chiar și după ispășirea pedepsei la temniță și apoi pe front a unor păcate mai vechi, este stigmatizat în continuare de societatea rurală-traditionalista în care trăiește….intocmai ca si azi.

Din aceeasi categorie:;