Voinicul Parsion de Ion Pop Reteganul Basme romanesti audio la microfon (1965)

Distribuția:
Parsion………………………….….Ion Caramitru
Batrînul…………………………..Costache Antoniu
Maria, porumbița…………………Rodica Suciu
Craiasa pasarilor negre…….Victoria Mierlescu
Uriașul cel bun………Aurel Ghițescu
Împaratul padurii……Sandu Sticlaru
Zîna cea buna……… …………Rodica Sanda Țuțuianu
Alta porumbita………………Violeta Berbiuc
În alte roluri: …Lucreția Racovița, Mihai Stoenescu

Poveste auzită și scrisă în Rodna Veche.

A fost odată ce-a fost, că de n-ar fi fost nu s-ar povesti.

A fost odată un moșneag bătrîn, dar bătrîn nu șagă, de abia se mișca dintr-un loc într-altul, apoi era și sărac, dar sărac de n-avea chiar nimic. Numai cît avea trei feciori harnici de muncă, aceia ținea și pe bietul moșneag, din lucru mînilor lor, lucrînd adecă pe plată pe la alții.

Odată iar ies feciorii tustrei în sat să capete ceva de lucru și căpătară cei doi mai mari numaidecît, dar cel mai mic, anume Parsion, era cît pe aci să se întoarcă acasă la moșneagul cu mîna goală, căci nu căpătase de lucru. Dar în cale cătră casă se întîlnește cu un moș bătrîn ca și tatăl-său.

— Unde mergi, Parsioane?

— Mă duc acasă, că n-am căpătat de lucru pe ziua de azi, o să merg în pădure să mai aduc vreo două lemne, baremi frig să nu rabde bietul tata.

— Mă Parsioane, da să vii tu la plug la mine, că uite, eu sînt bătrîn și slab, nu mai pot munci, apoi loc și vituțe am de la Dumnezeu sfîntul, umblă la mine la plug în săptămîna asta, apoi îți dau loc de o zi de plug, îți dau grîu să-l semeni și plugul cu vitele să ți-l ari, vreai Parsioane?

— Vreau, moșule!

Din aceeasi categorie:;

Other Channels