Thor Heyerdhal Expeditia Ra teatru radiofonic biografic (1976) regia Dan Puican

În 1947, Heyerdahl și cinci colegi de aventurieri au navigat din Peru în Insulele Tuamotu, Polinezia Franceză într-o plută pe care le-au construit din lemn de balsa și alte materiale autohtone, au creștinat Kon-Tiki. Expediția Kon-Tiki s-a inspirat din rapoarte și desene vechi făcute de cuceritorii spanioli ai plutelor inca, precum și din legende native și dovezi arheologice care sugerează contactul între America de Sud și Polinezia Kon-Tiki s-a aruncat în reciful de la Raroia în Tuamotus la 7 august 1947, după o călătorie de 101 zile, 4.300 de mile (5.000 de mile sau 8.000 km) peste Oceanul Pacific. Heyerdahl aproape că se înecase cel puțin de două ori în copilărie și nu se ducea cu ușurință la apă; el a spus mai târziu că au fost momente în fiecare dintre călătoriile sale cu pluta, când se temea pentru viața lui.

Kon-Tiki a demonstrat că este posibil ca o plută primitivă să navigheze în Pacific cu o ușurință și siguranță relativă, în special spre vest (cu vânturile comerciale). Pluta s-a dovedit a fi extrem de manevrabilă, iar peștii s-au reunit între cele nouă jurnale de balsa, astfel încât marinarii antici s-ar fi putut baza pe pești pentru hidratare, în absența altor surse de apă dulce. Alte plute au repetat călătoria, inspirate de Kon-Tiki. Cartea lui Heyerdahl despre The Kon-Tiki Expedition: By Raft Across the South Seas a fost tradusă în 70 de limbi.

Filmul documentar al expediției, intitulat Kon-Tiki, a câștigat un premiu Oscar în 1951. O versiune dramatizată a fost lansată în 2012, numită și Kon-Tiki, și a fost nominalizată atât pentru cel mai bun Oscar în limba străină la 85 de premii Oscar și un premiu Globul de Aur pentru cel mai bun film în limba străină la cele 70 de premii Globul de Aur. A fost prima dată când un film norvegian a fost nominalizat atât la Oscar, cât și la Globul de Aur.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels