Studiu: Africanizarea Europei este inevitabilă

un studiu realizat de un universitar american Stephen Smith referitor la imigraţia africană în Europa și perspectivele sale viitoare.

Săptămîna aceasta apare în librăriile franceze o carte care provoacă deja reacţii, ba chiar “deranjează” după cum scrie revista Le Point”. Este vorba despre un studiu legat de imigraţia africană în Europa, studiu realizat de universitarul american Stephen Smith. El contrazice unele teorii, cum ar fi aceea că ajutoarele în materie de dezvoltare acordate Africii ar putea frâna “exodul spre Europa”.

Stephen Smith face parte dintre acei specialişti care se bazează pe cifre, pe statistici şi mai ales pe o disciplină care provoacă alergie în anumite medii, este vorba de demografie. Numai că demografia este “implacabilă”, spune el, şi pune în faţă două tablouri. Pe de o parte Europa care are 510 milioane de locuitori, o populaţie pe cale de îmbătrînire şi o rată a natalităţii extrem de mică. Pe de altă parte Africa, numărînd un miliard două sute cincizeci de milioane de locuitori, cu o populaţie tînără şi cu o rată a natalităţii extrem de mare.

De unde şi titlul cărţii sale, apărută la Editura Grasset, “La ruée vers l’Europe”. Titlu pe care îl putem traduce prin “Exodul spre Europa”, sau “Goana spre Europa” (prin parafrazarea expresiei “goana după aur”). 80 la sută dintre africani sunt oameni tineri avînd sub 26 de ani. 40 la sută dintre africani sunt copii avînd sub 15 ani. Niciodată în istoria omenirii pe un continent nu s-au aflat tineri în număr atît de mare. Ori, aceşti oameni, spune Stephen Smith, vor pleca în căutarea libertăţii, a unei vieţi mai bune şi pentru a scăpa desemenea de autoritatea bătrînilor. De altfel ei sunt îndemnaţi să plece chiar de familiile lor în speranţa că odată instalaţi în Europa vor putea trimite ajutoare celor rămaşi acasă.
Iată alte cifre prospective evocate de autorul cărţii. In 2050, spune el, Europa va avea 450 de milioane de locuitori iar Africa două miliarde şi jumătate. Din punctul său de vedere “africanizarea” Europei este inevitabilă, indiferent dacă ţările bogate şi puternic industrialitate vor investi sau nu în programme de dezvoltare în Africa. În prezent, Europa numără cam 9 milioane de africani. In viitorii 30 de ani Europa va număra între 150 de milioane şi 200 de milioane de afro-europeni. Rata natalităţii din zona subsahariană este atît de mare încît, practic, pînă în 2100, din patru copii care se nasc pe planetă trei vor fi originari din Africa.

Leave a Reply

1 Comentariu on "Studiu: Africanizarea Europei este inevitabilă"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Cauta
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type