Scrisori de dragoste către Stalin (Cartas de amor a Stalin) de Juan Mayorga (2007),

Piesa Scrisori de dragoste către Stalin (Cartas de amor a Stalin) de Juan Mayorga,trece dincolo de reperele istorice pentru a face o analogie între puterea statală, reprezentat de o figură emblematică ca aceea a lui Stalin, și Bulgakov, unul dintre numeroșii intelectuali căruia i-au fost cenzurate operele.

Plecând de la un fapt real, scriitorul pătrunde în procesul paranoic care îl conduce spre o autodistrugere, nu doar a creației sale literare, ci și a propriei familii. Închipuirile scriitorului vor da naștere unei imagini în care monstruosul dictator se va transforma într-un tovarăș neliniștit de oboseala unui orizont fără viitor. Desigur, stalinismul, ca orice tip de regim dictatorial, nu a fost un joc de copii și, de aceea, mulți dintre oamenii cultură au fost eliminați.

Într-o astfel de lume e posibil să apară o auto-cenzură… un delir.
De fapt se știe că Bulgakov chiar i-a trimis lui Stalin o petiție. După trei săptămâni a primit un telefon de la Stalin în urma căruia a fost reangajat la teatru, fără, însă, să i se mai publice vreo ceva. Îi sunt respinse și cererile de a pleca în străinătate. Moare în 1940, în timp ce face ultimele modificări la celebrul roman Maestrul și Margareta.

Distribuție: Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ.

 

Din aceeasi categorie:;