EPISODES:
Charles Darwin ~ Originea speciilor ~ documentar biografic tradus în română King George al VI-lea – Regele reticent film documentar subtitrat în română Titus Flavius Vespasianus împăratul fondator al Dinastiei Flaviilor documentar în română Hugo Boss – Croitorul celui de-al treilea Reich documentar biografic în română Joséphine de Beauharnais documentar istoric subtitrat în română Filosofia lui Niccolò Machiavelli documentar tradus în română Golda Meir – Matriarhul Ierusalimului film documentar biografic Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar istoric subtitrat în română partea I George Orwell – Un avertisment pentru omenire documentar subtitrat în română (Carol cel Mare) Charlemagne – adevarata poveste a Regelui Razboinic film documentar Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar istoric subtitrat în română partea a II-a Ramesses Mărețul – Legendarul Faraon al Egiptului antic documentar tradus în română John Quincy Adams – al 6-lea președine ale Statelor Unite film documentar Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar în română partea a III-a Tesla – Inventatorul lumii moderne documentar subtitrat în română Mansa Musa (Cel mai bogat om din istorie) documentar biografic Ferrari – Regele mașinilor documentar biografic subtitrat în română Oliver Cromwell ~ Ucigasul de regi documentar subtitrat în română ~ Edward al VII-lea – Regele Playboy – documentar biografic, subtitrat în română Saddam Hussein – Stăpânire corectă și greșită în Iraq documentar în română Nikita Hrușciov și războiul rece documentar biografic subtitrat în română Francis Walsingham – Maestrul spion al Elizabetei I – documentar biografic Brejnev & Declinul Uniunii Sovietice documentar biografic în română Edward Mărturisitorul – Sfântul rege Saxon documentar biografie Regele Stephen al Angliei – Anarhia razboiului civil – documentar subtitrat în română Gemenii Kray – Lorzii crimei din Londra documentar în română Fulgencio Batista – Dictatorul Cubei sustinut de mafie – Documentar tradus în română Unitatea militară japoneză 731 și Generalul Shirō Ishii Cecil Rhodes – Imperialismul în Rhodesia film documentar subtitrat în română

Saddam Hussein – Stăpânire corectă și greșită în Iraq documentar în română

 

     Saddam, fiu de țărani, s-a născut într-un sat de lângă orașul Tikrīt din nordul Irakului. Zona era una dintre cele mai sărace din țară, iar Saddam, a crescut în sărăcie. Tatăl său a murit înainte să se nască el. A plecat de la o vârstă fragedă să locuiască cu un unchi la Bagdad.

     S-a alăturat Partidul Ba’ath în 1957. În 1959, a participat la o încercare nereușită a baaștilor de a-l asasina pe prim-ministrul irakian, ʿAbd al-Karīm Qāsim; Saddam a fost rănit în încercare și a scăpat mai întâi în Siria și apoi în Egipt.

     El a urmat Facultatea de Drept din Cairo (1962–63) și și-a continuat studiile la Facultatea de Drept din Bagdad după ce baaștii au preluat puterea în Irak în 1963. Totuși, baaștii au fost răsturnați în același an, iar Saddam a petrecut câțiva ani în închisoare în Irak.

    El a scăpat, devenind un lider al Partidului Baʿath și a jucat un rol esențial în lovitura de stat care a readus partidul la putere în 1968. Saddam a deținut efectiv puterea în Irak împreună cu șeful statului, Pres.Ahmad Hasan al-Bakr, iar în 1972 a condus naționalizarea industriei petroliere din Irak.

    Saddam a invadat câmpurile petroliere din Iran, în septembrie 1980, dar campania s-a blocat într-un război de uzură. Costul războiului și întreruperea exporturilor de petrol ale Irakului l-au determinat pe Saddam să-și reducă programele ambițioase de dezvoltare economică.

    Războiul dintre Iran și Irak a durat până în 1988, când ambele țări au acceptat o încetare a focului punând capăt luptei.

    În ciuda marii datorii externe cu care Irakul a fost afectat de sfârșitul războiului, Saddam a continuat să-și construiască forțele armate.

 

Sursa 2

https://voe.sx/cacjuxrapy7n

 

Din aceeasi categorie:;