Răscoala film romanesc vechi online (1965)

Pe vremuri nu era atat de bine precum cred azi unii. Răscoala este un film dramatic românesc din 1965 regizat de Mircea Mureșan, ecranizare după romanul lui Liviu Rebreanu cu același nume.

Subiectul filmului:

Iarna anului 1907 în satul Amara, pe moşia boierului Miron Iuga. Conservatorismul acestuia, abuzurile arendaşilor sprijiniţi de autorităţi, sărăcia i-au dus la exasperare pe ţărani al căror exponent devine Petre Petre. Singura ieşire din această stare de semi-iobăgie este dobândirea unui petec de pământ. Cererea lor este brutal respinsă de către Miron Iuga şi nora acestuia, Nadina. Vestea răscoalelor ţărăneşti izbucnite în restul ţării le dă curaj ţăranilor care în frunte cu Petre Petre devastează conacul şi îl ucid pe boierul care îi înfruntase cu arma în mână. Nadina este siluită de Petre Petre. Represaliile nu întârzie fiind organizate tocmai de cei care până nu demult se prefăcuseră a-i înţelege pe ţărani şi de la care pornise zvonul că revendicările ţăranilor ar fi spijinite chiar de rege. Printre cei împuşcaţi se află şi Petre Petre.

Distributie:

Ilarion Ciobanu – Petre Petre
Nicolae Secăreanu – Miron Iuga
Adriana Bogdan (Adriana Nicolescu) – Nadina
Matei Alexandru – Serafim Mogoș
Emil Botta – Anton nebunul
Ion Besoiu – Grigore Iuga
Constantin Codrescu – Baloleanu
Ana Felicia Chiriță – Florica
George Aurelian – prefectul Boierescu
Gheorghe Trestian – Talabă Leonte
Val Săndulescu – Teodor Strîmbu
Sandu Sticlaru – plutonierul Boiangiu
Ernest Maftei – Stan Marin

Din culisele filmului

Liviu Rebreanu a fost unul dintre primii scriitori care a intuit potenţialul cinematografului şi care s-a implicat chiar activ în destinele celei de-a şaptea arte, la începutul secolului trecut. Considerat „primul scenarist al filmului românesc“, deşi „Vis năprasnic“, pe care-l scrisese în 1912, nu a mai văzut lumina ecranului, Rebreanu este şi unul dintre cei mai ecranizaţi scriitori români. După „Ciuleandra“, film regizat de neamţul Martin Berger şi apărut la 30 octombrie 1930, au urmat „Pădurea spânzuraţilor“ (16 martie 1965, regia Liviu Ciulei), „Răscoala“ (14 martie 1966, regia Mircea Mureşan), „Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii“ (14 aprilie 1980, regia Mircea Mureşan) şi din nou „Ciuleandra“ (19 aprilie 1985, regia Sergiu Nicolaescu).

Din aceeasi categorie:;