Portile albastre ale orasului film romanesc dupa un roman de Marin Preda(1975)

Distributia: Romeo Pop, Costel Constantin, Dan Nutu

Profitând de absenţa regizorului Mircea Mureşan, plecat cu o bursă în Statele Unite ale Americii, cenzorii au operat mai multe modificări de dialog după finalizarea peliculei „Porţile albastre ale oraşului“, ba chiar au filmat şi introdus o scenă nouă. După plecarea clandestină a actorilor Dumitru Furdui şi Dan Nuţu, s-au operat alte tăieturi, chiar de către Televiziunea Română.

Deşi fusese trecut programat să apară pe marile ecrane în calitate de film aniversar, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la „marea insurecţie naţională armată antifascistă şi antiimperialistă“, „Porţile albastre ale oraşului“ n-a fost nici măcar în faza de proiect doar…o altă peliculă despre 23 august 1944. În primul rând, scenariul filmului a fost scris de Marin Preda, care-şi marca astfel revenirea în cinematografie după aproape două decenii scurse de când fusese coscenaristul filmului „Desfăşurarea“. „Cu Marin Preda mă întâlneam la Mogoşoaia. Apăruse într-o revistă nuvela «Albastra zare a morţii», o scriitură foarte cinematografică.

I-am cerut permisiunea să fac un scenariu, pentru că o vedeam deja într-un film. «Nu. Îl scriu eu. Şi nu schimbi o literă!». Am acceptat entuziasmat, iar pe generic am şi notat ulterior: «film scris de Marin Preda». L-am realizat în vara lui 1973.

Filmul spune povestea unei unităţi de artilerie antiaeriană care apără Capitala de bombardamentele nemţeşti, imediat după 23 august 1944. Tragerile le-am filmat pe poligonul de la Capul Midia, având în vedere că tunurile Rheinmetal, excepţionale, nu funcţionează decât cu muniţie de război“, şi-a reamintit regizorul Mircea Mureşan.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels