O noapte furtunoasa (1943) film romanesc vechi

Tragi-comedia O noapte furtunoasa este o comedie de moravuri ale unor timpuri nu prea indepartate de timpul nostru, chiar daca au trecut 79 de ani de la premiera.

Filmul “O noapte furtunoasă”, produs în 1941 – 1942 de regizorul Jean Georgescu, a avut premiera pe 22 martie 1943 la București, la Cinematograful Aro, denumit mai târziu Patria. Conform caietului de prezentare realizat de graficianul Aurel Jiquidi, care s-a ocupat de costumele și decorurile filmului, și de Ion Filotti Cantacuzino, fiul actriței Maria Filotti, care a fost și producătorul peliculei, pregătirile de filmări au durat opt luni, începând din mai 1941, când filmul a fost înscris în planul de lucru al Oficiului Național Cinematografic, până în ianuarie 1942, când s-a tras primul cadru.

 Jupân Dumitrache – Alexandru Giugaru
Rică Venturiano – Radu Beligan
Chiriac – George Demetru
Zița – Florica Demion
Nae Ipingescu – Ștefan Iordănescu-Bruno
Spiridon – Ion Baroi
Veta – Maria Maximilian
Ghiță Țârcădău – Gheorghe Ciprian
Tache – Ion Stănescu
Dincă – Lică Rădulescu
I.D. Ionescu – Miluță Gheorghiu
Tușa – Leontina Ioanid
cocheta – Cornelia Teodosiu
mama – Elena Bulandra
copist – Iancu Constantinescu
șeful de post – Ionel Periețeanu
doamna – Iuliana Sym
armeanul – Jean Moscopol
gornistul – Nae Teodoru
gardistul – Vasile Vasiliu-Falti

Intorcându-se de la grădina Union, unde și-a scos în lume soția și cumnata, Jupân Dumitrache (Alexandru Giugaru) observă un „scârța, scârța pe hârtie” care i-a urmărit. Vestea îl pune pe jar pe Chiriac (Geroge Demetru), strașnic apărător al onoarei de familist a patronului său. Însă nu știe că e cât pe ce să-i încurce visele de căpătuială ale Ziței (Florica Demion). Toate astea si multe alte intrigi amoroase de pe vremuri le vei vedea in filmul O noapte Furtunoasa, o mica capodopera a  cinematografiei romanesti.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels