Nicolae Filimon teatru radiofonic biografii memorii (1978)

Nicolae Filimon (n. 6 septembrie 1819, București — d. 19 martie 1865) a fost un prozator român, faimos pentru că l-a creat pe Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc, un arivist din stirpea lui Julien Sorel. De asemenea, autor de nuvele romantice și realist-satirice și primul critic muzical român. A scris un jurnal de călătorii pe Dunăre, și prin Occident, în Ungaria, Austria și Italia. Cea mai importantă operă a sa este romanul Ciocoii vechi și noi, apărută în 1863. Romanul este o frescă a societății românești la începutul secolului XIX. A fost inițiat în francmasonerie când se afla la studii în Franța.

Anton Pann, „se lipise un copilandru nalt, rumen, sprintenel, cu plete de tarcovnic„. Acesta era N. Filimon, care, desi aspirant la preotie, cunostea „din scoarta in scoarta” Istoria preafrumosului Arghir si a preafrumoasei Elena, de I. Barac.

In 1843, cand soseste in Bucuresti artista germana Henrietta Karl, N. Filimon se angajeaza in trupa acestei artiste in calitate de corist, apoi ca flautist in orchestra operei italiene.

Documentele timpului nu atesta participarea lui N. Filimon la revolutia de la 1848. Din insemnarile sale, din articolele publicate si din opera sa literara, scriitorul apare ca un luptator pentru libertate, insufletit de idei mari, generoase.

Activitatea de publicist si-a inceput-o in 1857, la ziarul Nationalul, in calitate de cronicar muzical si dramatic. In cronicile sale urmareste atat educatia muzicala a maselor cat si critica obiectiva a productiilor artistice. Cu toate ca era mare admirator al muzicii italiene, el pune un mare accent pe spectacolele Teatrului National, care nu erau frecventate de spectatori in masura celor straine. Filimon este convins ca teatrul are o menire sociala. El apreciaza repertoriul clasic al literaturii universale, dar cere autorilor piese inspirate din realitatile nationale.

Scriitorul gaseste bogate surse de inspiratie in literatura populara. Impreuna cu P. Ispirescu, el este initiatorul culegerilor de folclor in proza, publicand in Taranul roman basmele: Roman Nazdravan, Omul de flori cu barba de matase sau povestea lui Fat-Frumos si Omul de piatra.

Biografii, memorii: Nicolae Filimon.
Scenariu radiofonic de Virginia Dumitru.

Regia artistică: Cristian Munteanu.
În distribuţie: Ion Lucian, Ştefan Mihăilescu Brăila, Elena Sereda, George Motoi, Ion Marinescu, Iulian Necşulescu, Matei Alexandru, Boris Petrof, Val Săndulescu, C-tin Dinulescu, C-tin Brezeanu, Mihai Niculescu, Corado Negreanu, George Oprina, Mihai Mălaimare, Sorin Gheorghiu, Matei Gheorghiu, Virgil Ogăşanu.
Regia de studio: Rodica Leu.
Regia muzicală: Romeo Chelaru.
Regia tehnică: Ion Mihăilescu.
Înregistrare din anul 1978.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels