Constantin Istrati teatru radiofonic biografii memorii (1985)

„Constantin Istrati a fost un pionier al dezvoltãrii stintifice si culturale românesti, un factor influent al adaptãrii tãrii noastre la timpurile noi, un vrednic român, un om de treabã si de ispravã” (Emil Racovitã).

În anul 1869 în urma vizitei la Iasi a doctorului Carol Davila, directorul Scolii Nationale de Medicinã si Farmacie din Bucuresti, Constantin Istrati devine elev al Scolii Nationale de Medicinã si Farmacie si în anul urmãtor, 1870, student la Facultatea de Medicinã, Scoala Nationalã de Medicinã si Farmacie desfintându-se în acelasi an. A urmat cursurile în cadrul serviciului militar, la avantajele cãruia nu putea renunta datoritã situatiei grele în care se aflau pãrintii cu cei 11 copii, si obtine în anul 1871 gradul de subchirurg militar.

Profesorul Carol Davila i-a inspirat lui Constantin Istrati pasiunea pentru chimie; în anul 1872, încã student, Constantin Istrati devine asistent bugetar la laboratorul de chimie al facultãtii de la Coltea. Este punctul de plecare al unei cariere stiintifice.

Lucrând ca asistent chimist, Constantin Istrati nu a neglijat studiile medicale, reusind în anul 1873 al patrulea la examenul de externat cu calificativul foarte bine. În acelasi an obtine diploma de bacalaureat necesarã pentru examenele de doctorat pentru cã atunci, Facultatea de Medicinã pregãtea atât licentiati, cât si doctori, titluri care se acordau numai bacalaureatilor.

Din decembrie 1875, devine intern, în urma concursului, calitate în care lucreazã în diferite institutii spitalicesti aproape 2 ani, desãvârsindu-si aptitudinile clinice.

Este unul dintre initiatorii înfiintãrii Societãtii Studentilor în Medicinã care îl desemneazã vicepresedinte în anul 1875.

În aprilie 1877, sub presiunea evenimentelor, societatea îsi întrerupe activitatea si Constantin Istrati, dupã ce-si sustine teza de doctorat în medicinã si chirurgie, primeste comanda sectiei a III-a a Crucii Rosii si pleacã pe front, participând la cucerirea Grivitei si Plevnei iar la întoarcerea în tarã cu o coloanã de rãniti, s-a îmbolnãvit de tifos exantematic.

Biografii, memorii: Constantin Istrati.
Scenariu radiofonic de Mihai Ionescu.

Regia artistică: Silviu Jicman.
În distribuție: Traian Stănescu, Ion Marinescu, Ion Pavlescu, Angela Ioan, Gabriela Popescu, Mihai Dinvale, Matei Gheorghiu, Papil Panduru, Petre Moraru, Sergiu Demetriad, Nicolae Călugărița, Boris Petrof, Gheorghe Pufulete, Nicolae Crișu, Dan Bobe.
Regia de studio: Ion Prodan.
Regia muzicală: Nicolae Neagoe.
Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu.
Înregistrare din anul 1985.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels