Mansarda la Paris cu vedere spre moarte de Matei Vișniec teatru radiofonic Partea a II-a

 

Volumul de teatru pe care ni-l propune acum Matei Visniec, ca o continuare a unui proiect editorial mai amplu, ce a debutat prin publicarea antologiei de versuri Orasul cu un singur locuitor,  se inscrie pe linia, deja clasicizata, pe care autorul a trasat-o in dramaturgia romaneasca contemporana.

Aflat la limita dintre teatru de idei „parabol”, „ parodie”, „teatru politic”, sau mai bine zis imbinand in mod surprinzator cele patru formule estetice, dramaturgia lui Matei Visniec impresioneaza prin consecventa cu care autorul asuma (discret si neconventional), dificila sarcina de a-l transforma pe spectatorul însuși în martor si, implicit, actor în propria-i piesă.

E un joc deosebit de subtil pe care Matei Vișniec il conduce cu suplete si eleganta. Scriitorul se situeaza pe o pozitie deopotriva ceremonioasa si conventionala în raport cu faptul de viata evocat. Analizate in aceasta lumină, piesele lui Matei Visniec devin secvente din ceea ce s-ar putea numi o comedie a comportamentului uman in societate. Este o constructie textuala, la nivelul cuvantului, o parodie a ritualului vietii zilnice.

Teatrul lui Matei Vișniec este de tip ofensiv, in ceea ce priveste cucerirea publicului, printr-un mesaj, pe alocuri, imperativ.

 

Mansarda la Paris cu vedere spre moarte partea  a II-a de Matei Visniec

Biografii, memorii: Mansardă la Paris cu vedere spre moarte.
(Întâlnire subiectivă şi imaginară între dramaturgul Matei Vişniec şi filosoful Emil Cioran)
Partea I.

Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu.
În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Irina Petrescu, Mihai Dinvale, Coca Bloos, Tamara Creţulescu, Florin Anton, Zoltan Octavian Butuc, Claudiu Istodor, Adina Andrei, Violeta Berbiuc.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.
Redactor şi producător: Magda Duţu.
Înregistrare din anul 2005-2006.

 

Din aceeasi categorie:;