Ion Heliade Rădulescu figuri de seamă a literaturii românești teatru radiofonic (1975)

Biografii, memorii: Ion Heliade Rădulescu.
Scenariu radiofonic de Mihai Florea.

Regia artistică: Titel Constantinescu.
În distribuție: Costel Constantin, Răducu Ițcuș, Adela Mărculescu, Boris Petrof, Ștefan Velniciuc, Eusebiu Ștefănescu, Sorin Gheorghiu, Marina Velcescu.
Regia muzicală: Nicolae Neagoe.
Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic.
Înregistrare din anul 1975.

Ion Heliade-Rădulescu, născut pe 6 ianuarie 1802 la Târgovişte, a fost un filolog desăvârșit: poet, prozator, traducător, îndrumător literar şi animator cultural. Tatăl, Ilie Rădulescu, a fost căpitan de poteră, apoi a slujit o vreme ca polcovnic în armata rusească, dobândind şi o oarecare avere: o moşie în judeţul Ialomiţa şi o casă în Bucureşti.

Mama, Eufrosina (născută Danielopol), era dintr-o familie de negustori greci sau aromâni stabiliţi în Bucureşti. Heliade-Rădulescu şi-a început instrucţia în greceşte, cu un dascăl Alexe şi abia la 10 ani învaţă să citească româneşte pe o carte cu slove chirilice. La moşie citeşte Alexandria, numeroase legende religioase şi populara carte a lui I. Barac, ”Istorie despre Arghir cel frumos” şi ”Elena cea frumoasă şi pustiită crăiasă”.

Studiile greceşti şi le-a continuat la Bucureşti apoi, din 1814, la Academia Domnească de la Schitu Măgureanu. Aici, prin dascălul grec Constantin Vardalah, Heliade-Rădulescu capătă primele noţiuni de filosofie iluministă şi cunoaşte scrierile lui Voltaire, Rousseau, Montesquieu, Condillac, Destutt de Tracy.

Retorica şi poetica le învaţă după Boileau, La Harpe, Marmontel şi Hugh Blair. Din şcoala grecească i-a rămas şi numele Eliad sau Eliade (după prenumele grecizat al tatălui), cu care a semnat multă vreme.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels