Ingrid Bergman teatru radiofonic biografic la microfon (1983)

Marcela Rusu o joaca in seara aceasta pe Ingrid Bergman. Doua actrite fenomen din spatii diferite dar unite de un talent incomparabil. Auditie placuta!

Ingrid Bergman s-a născut la 29 august 1915, la Stockholm, în Suedia, părinţii săi fiind Justus Bergman, fotograf de meserie şi Friedel Henrietta Augusta Louise (născută Adler) Bergman, cu origini germane.

La vârsta de trei ani rămâne fără mamă, iar la 12 ani rămâne orfană şi de tată.

Încă din copilărie se va juca ore în şir în fața unui aparat foto sau a unei camere de filmat, iar asta va influența decisiv naturalețea aproape înnăscută din anii maturităţii artistice, de pe platourile de filmare sau de pe scenele teatrelor în care a jucat.

În anul 1932, şi-a descoperit pasiunea pentru actorie, debutând cu un rol nesemnificativ într-un film suedez, „Landskamp”, urmat de un altul, „Munkbrogreven” (1935), în care a jucat rolul Elsa Edlund.

A absolvit apoi Academia Regală Suedeză de Teatru (Dramatens elevskola), iar în anul 1936 a jucat în filmul „Intermezo”, în care a fost remarcată de producătorul american David O. Selznick, care i-a oferit un contract cu MGM.

În 1937 se căsătoreşte cu medicul stomatolog Aron Petter Lindström.

În anul 1938 joacă în filmul suedez „En enda natt”, urmat de un altul, „Juninatten”, un an mai târziu.

În anul 1939, Ingrid Bergman a reluat rolul din „Intermezzo” într-un remake al filmului, cu care a reușit să cucerească publicul, demonstrând un joc perfect și o naturalețe uimitoare, adăugate fizicului ei superb, mult peste ce arătau majoritatea actrițelor americane ale momentului.

Cariera sa strălucitoare a continuat, la Hollywood, cu o serie de filme foarte bine primite de public, însă a jucat până aproape de finalul carierei și pe scenele celebrelor teatre din Paris, Londra și New York.

Ingrid Bergman a jucat personajul Julie, în „Liliom” de Ferenc Molnár, spectacol montat de Vinton Freedley pe Broadway, la Forty-Fourth Street Theatre din New York, piesa sa de debut în teatru.

Scenariu radiofonic de Cristina Corciovescu.

Regia artistică: Cristian Munteanu.

În distribuţie: Marcela Rusu, Mircea Albulescu, Ion Marinescu, Mirela Gorea, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adela Mărculescu, Matei Alexandru, Gina Petrini, C-tin Dinulescu, Matei Gheorghiu, Virginia Dobrovici, Sorin Gheorghiu, Boris Petrof, George Oprina, Candid Stoica, Alfred Demetriu, Nicolae Luchian Botez, Virginia Rogin, Florian Pittiş, Mircea Dascaliuc, Vasile Menzel, Nicolae Pomoje, Alexandrina Halic, Sergiu Demetriad, Cristian Molfeta.

Regia de studio: Rodica Leu.

Regia muzicală: Timuş Alexandrescu.

Regia tehnică: ing. Vasile Manta.

Înregistrare din anul 1983

Din aceeasi categorie:;

Other Channels