Balta linistii de Mihail Sadoveanu povestile de la Hanu’ Ancutei (1975)

Hanu Ancutei de Mihail Sadoveanu

 

Hanu Ancutei este, poate cea mai stralucita creatie lirico-epica a lui Mihail Sadoveanu. Volumul contine noua povestiri, relatate intr-un singur loc, la Hanu Ancutei, de catre taranii moldoveni ce poposeau aici pentru odihna si petrecere, fiind ei insisi participanti directi ai evenimentelor.

 

Intamplarile au loc in vreme veche, in timo mitic romanesc, se pot petrece oricand in spatiul spiritualitatii. Valoarea incontestabila a acestei creatii sadoveniene consta in frumusetea deosebita a limbii si vraja stilista, observatia realista de a surprinde destinele omenesti.

Mihail Sadoveanu recurge la tehnica literara numita poveste in poveste sau naratiune in naratiune, deoarece firul epic este alcatuit din istorisiri narate, de fiecare data de catre unul dintre oaspetii ce poposeau la han pentru odihna si petrecere.

 

Povestitorii sunt ei insisi participanti directi sau martori ai evenimentelor narate si mai rar mesageri ai intamplarilor povestite. Timpul narativ are doua valente : una este definita de timpul povestirii, totdeauna in prezent iar cealalta precizeaza timpul povestit, un plan al trecutului.

 

Perspectiva spatiala se defineste printr-un loc de popas reprezentat de Hanu Ancutei, unde se petrec toate intamplarile relatate. Povestirile au o structura epico-lirica, ilustrand participarea afectiva a intamplarilor relatate, din aceasta cauza au un inalt grad de subiectivitate.

Toate cele noua povestiri sunt construite ca „naratiune in rama” sau „povestire in povestire”, „rama” fiecarei povestiri fiind realizata de cateva elemente comune care definesc unitatea volumului.

 

Distributia: Toma Caragiu (Comisul Ionita), Colea Rautu, Amza Pellea si altii

 

Comentariul literar pentru bacalaureat, titularizare sau definitivat

 

https://latimp.net/forum/thread/23749/hanu-ancutei-de-mihail-sadoveanu-comentariu-literar/

 

https://latimp.net/forum/thread/27254/hanu-ancutei-de-mihail-sadoveanu-comentariu-literar-definitivat-invatatori-2022/

 

Fisa de lectura gimnaziu

https://latimp.net/forum/thread/22720/hanu-ancutei-de-mihail-sadoveanu-fişă-de-lectură-opera-epică/

 

Distributia: Toma Caragiu, Sandu Sticlaru,

Din aceeasi categorie:;

Other Channels