Aventurile lui Cipollino de Gianni Rodari (1961)teatru radiofonic pentru copii

 Aventurile lui Cipollino de Gianni Rodari (1961)

Distribuţie:

Silvia Chicoş,

Ion Manu,

Ştefan Mihăilescu-Brăila,

Silviu Gurău,

George Groner,

Nucu Păunescu,

Elvira Petreanu,

Vasile Manta,

Ioana Georgescu-Masariu,

Tini Buiacici,

Paul Nadolski.

 

Aventurile lui Cipollino, basm apărut în anii 1950, a devenit un simbol al victoriei oamenilor asupriți asupra celor de la putere. Cu o carte pentru copii, care se distinge prin originalitatea sa artistică strălucitoare, italianul a ridicat întrebări absolut necopilărești. Valorile vieții, dreptatea, prietenia – pentru orice a avut loc pe paginile unei lucrări despre aventurile legumelor și fructelor reînviate.

Scriitorul italian Gianni Rodari a fost unul dintre susținătorii comunismului. Apărător al săracilor și susținător al dreptății sociale, în 1950 a preluat funcția de redactor al revistei pentru copii Pioneer și a început să creeze pentru copii cu propriile mâini. Pentru început, a publicat o colecție de poezii amuzante, iar la un an după ce a condus publicația, le-a prezentat copiilor basmul „Aventurile lui Cipollino”.

Cartea l-a glorificat pe comunist italian, mai ales în Uniunea Sovietică, ceea ce este destul de de înțeles – autorul i-a îmbrăcat într-o formă alegorică pe marii proprietari de pământ și pe baroni sicilieni, cărora le-a opus oamenilor săraci.

Lucrarea a ajuns în Rusia în 1953 la inițiativa lui Rodari, care l-a simpatizat și l-a patronat în toate privințele. Poetul-povestitor rus s-a ocupat însuși de editarea povestirii italiene traduse de Zlata Potapova. Eroii imediat după apariția pe rafturile librăriilor sovietice au cucerit inimile copiilor. De atunci, cartea cu poze colorate a fost publicată în milioane de exemplare și chiar a intrat în programa școlară.

Din aceeasi categorie:;