Ulei de Eugene O Neill teatru radiofonic drama aventuri (1968)

O calatorie spre polul nord la bordul unei corabii. Scopul calatoriei era de a gasi balene care aveau scopul de a le transforma in ulei. Calatoria dureaza de doi ani si echipajul, dar dar si Elli s-au saturat de aceeasi priveliste, gheata sau apa, apa sau gheata, cerul mohorat si soarele care nu era darnic cu acele meleaguri. Capitanul insista ca nu se va intoarce acasa fara ulei.

„Uciderea balenelor este o îndeletnicire destul de veche. Bascii făceau asta în Golful Biscaya încă din secolul 11. Uciderea balenelor a devenit o practică şi în America de Nord, în secolul al XVII-lea.

Principalul motiv pentru care s-a practicat vânătoarea de balene este pentru a obţine ulei de balenă. Acesta se găseşte la balenele uriaşe şi la cele cu oase mari, cele albastre, cu cocoaşă.

Până la mijlocul secolului 19, era folosit cu orice ocazie era necesar uleiul: la lumânare, lubrifiere, ungerea metalelor, finisarea pielii vestimentare şi la fabricarea untului.

Uleiul de balenă era folosit mai ales în producerea de săpunuri şi margarină. 

Cantitatea de ulei este mai mare la balenele găsite în apele Antarcticii şi Oceanul Arctic, pe perioada primăverii şi averii, atunci când balenele se hrăneau în cantităţi mari. O balenă albastră furnizează circa 19.080 litri de ulei, iar un caşalot oferă cam 7.950 de litri.”(descopera.ro)

Distributia: Un colectiv de actori de la teatru national din Iasi

Din aceeasi categorie:;

Other Channels