Tulnicele Iancului, teatru radiofonic istoric Dominic Stanca

Toate tarile sunt niste concepte abstracte, nascociri ce practic nici nu exista decat numai in capetele noastre. Insa tara noastra nu e doar un moft cultural care ne da motive sa deliram in scris, nu e o simpla maimutareala de parada ridicola si nici un obiect de specula pentru o propaganda tiranica a unui dictator. Tara noastra este ca si familia noastra, o mare incurcatura, dar la care totusi tinem….pentru ca tara noastra este parte din viata noastra si din natura, e ceva misterios precum religia ori astrele, precum fizica, biologia si chimia. Ea exista prin noi si noi existma prin ea.

Avram Iancu e atat de celebru,atat de statornicit in mentalul colectiv romanesc, incat mai nimeni nu stie ce era in capul sau, ce a vrut si ce a facut exact. Din pacate, nu doar pe wikipedia, dar nici de tura asta nu cred sa ne lamurim, dar ceva, ceva tot o sa aflam…daca avemn rabadre sa trecem de capcanele propaganstice specifice acelor vremuri

Dupa liberalizarea din anii 70, dupa 1980, Ceausescu schimba macazul si-l trece pe linia unui nationalism excesiv si penibil incuiat. Ordinul e limpede, orice creatie culturala va trebui sa se muleze pe acest calapod ingust si grotesc. Iata, o piesa de teatru din 1983, adaptata radiofonic dupa scrierile lui Dominic Stanca, un romanas tare destept dar care nu s-a putut descurca mai deloc in viata pe vremea tiranilor. E vorba desigur de Avram iancu, o piesa grea din artileria noastre desantate, un om cu un destin la fel de trist si putin cunoscut ca si cel al scriitorului Dominic Stanca.

În distribuţie: Radu Beligan, Florin Piersic, Ion Besoiu, Matei Alexandru, Vistrian Roman, Eugenia Bosânceanu, Victor Moldovan, Andrei Codarcea, Cornel Gârbea, Dumitru Chesa, Dinu Manolache, Olga Delia Mateescu, Rodica Negrea, Petre Moraru, Mihai Dinvale, Maria Chira, Doru Ana, Florin Călinescu, Ion Hidişan, Jean Reder, Lucia Mureşan, Ica Matache, Rodica Sanda Ţuţuianu, Răzvan Ionescu, Julieta Szöni, Costache Diamandi, Valeria Ogăşanu, Cătălina Bârcă, Eugen Racoţi, Valentina Livinţ, Radu Iţcuş, Claudiu Bleonţ, Aurelian Napu, Ileana Şerban, Nicolae Crişu, Constantin Botez, Cătălin Munteanu.

Regia audio de studio: Cristian Molfeta. Regia radiofică: Timuş Alexandrescu şi George Marcu. Înregistrare din anul 1983

Din aceeasi categorie:;