Tanase Scatiu (1976) film online romanesc vechi

Drumul vechilor boieri, stapanitorii pamanturilor si a sufletelor de tarani ce le munceau, se schimba o data cu mutarea lor permanenta la orase.

Dorind sa fie mai aproape de curtea domnitorului si mai apoi de palatul regelui, dar si sa se distanteze de mizeria de la sate, o buna parte dintre ei isi lasa pamanturile pe mana unor administratori, numiti si arendasi.

in timp, acesti vechili, reusesc sa-si faca o situatie materiala infloritoare speculand faptul ca boierul devenise cam intelectualizat si spiritualizat ca sa-si mai bata capul cu condicile si evidenta contabila, mai ales cu verificarea datelor pe teren.

Povestea lui Tanase, incepe pe acest fundal  si ne desluseste mersul societatii care a dus la disparitia boierilor si la democratizarea societatii. Tanase (zis Scatiul dupa porecla lui taica-sau), este baiatul unui arendas, primul din neamul lui de slugi care ajunge sa negocieze cu boierii de la egal la egal,

Nuvela din ciclul „Comanastenilor” este nascocita realist de scriitorul  roman Duiliu Zamfirescu (el insusi baiat de arendas cu o mama sarboaica). Modelele personajelor sunt aproape culese cu mana din viata cotidiana, povestea respectand legile stricte si dure ale naturii, in care castiga cel mai puternic si adaptabil vremurilor.

Remarcabil este si faptul ca progeniturile Scatiului se vor stiliza in timp, devenind ei insisi „oameni subtiri”, intelectuali ce vor rupe mental legaturile cu stramosii lor primitivi, violenti si inculti  …in tot acest timp, viata curgand nepasator peste bucuriile si necazurile oamenilor

Tanase Scatiu (1976)
Regizor: Dan Pita
În rolurile principale joacă actorii Victor Rebengiuc, Vasile Nițulescu , Eliza Petrăchescu

 

 

Din aceeasi categorie:;