Ștefan Luchian film romanesc de arta dramatica biografic (1981)

Pictor roman, personalitate dominanta in arta romaneasca de la inceputul sec. al XX-lea. A studiat sa Scoala de arte frumoase din Bucuresti, apoi la Acadenia de arte frumoase din Munchen si la Academia Julian din Paris. Din anii sederii la Paris dateaza lucrarea “Ultima cursa de toamna”, vizibil influentata de Manet si Degas.

Filmul Stefan Luchian, viata si opera sa, ascensinunea – succesul si faima – si sfarsitul timpuriu dat de o boala grea. Luchian, cel indragostit de viata, care s-a luptat pentru altii, se va lupta si cu sine pentru arta sa, si nu va renunta la armele sale: culorile si penelul. Dar boala, e mai tare si, cand ii ataca degetele, el isi leaga penelul de mana paralizata si continua, continua, continua.. sa mai picteze.
Şi a fost aşa: George Enescu, l-a vizitat într-o seară pe Ştefan Luchian. Vioara marelui compozitor a răsunat lângă patul de suferinţă al pictorului, întru respect şi alinare.

 

Titlul original: Stefan Luchian
Regia: Nicolae Mărgineanu
Scenariul: Iosif Naghiu, Nicolae Mărgineanu
Distributia: Ion Caramitru (Stefan Luchian), Răzvan Vasilescu, Adrian Pintea, Victor Rebengiuc, Maria Ploae, George Constantin, Florin Călinescu, Mircea Veroiu, Stefan Velniciuc, Carmen Maria Strujac, Rodica Negrea, Dorina Lazăr, Jean Lorin Florescu, Vasile Niţulescu, Ovidiu Schumacher, Constantin Baltaretu, Mihai Dinvale, Petre Gheorghiu, Constantin Dinulescu, Monica Ghiuţă, Barbu Brezianu, D.I. Suchianu..
Durata: 100 minute
An: 1981

 

Din aceeasi categorie:;