Săptămâna luminată după Mihail Saulescu piesă de teatru dramă

 

    Piesa într-un act, ,,Săptămâna luminată” a fost scrisă în anul 1911 iar premiera ei a avut loc pe scena Teatrului National din Bucuresti în anul 1921. Din nefericire, autorul ei nu se afla in sala pentru ca murise, la doar 28 ani, luptand pe frontul de la Predeal.

    Piesa este o dramă tulburătoare care abordează o dimensiunea arhaică, precreștină a lumii rurale. Încă din timpurile stravechi, saptamana de dupa Pasti este cunoscuta sub denumirea de Săptămâna luminată când porțile raiului sunt deschise si oricine moare, ajunge direct în rai, chiar dacă e plin de păcate.

     Tânărul Constantin trage să moară, vegheat la căpătâi de o mamă care îl iubeste dincolo de toate metehnele lui. Fiul muribund este un scelerat, ucigas de copii si hoț de drumul mare. Singura mângâiere a acestei mame este speranța ca fiul păcătos o să moară în aceste zile și în acest fel își va salva sufletul.

     Pentru că tânărul se încăpățânează să trăiască, lelea Ioana se roagă stăruitor pentru moartea acestuia. În final, mama disperată își ucide propriul copil,cu puțin timp înainte ca clopotele să anunțe sfârșitul săptămânii luminate și închiderea cerurilor.

     În acest fel, ea crede ca l-a ajutat să ajungă în ,,împărăția de lumina a raiului” și astfel să dobândească grația divină și să se mântuiască.

Regia: Nicolae-Mihai Branzeu

Distributia:

Carmen Butariu – Mama
Mariana Tofan – Batrana
Marian Parfeni – Bolnavul
Razvan Oroian – Paznicul
Dansatori – Cosmin Blaga, Dinu Bociort, Andreea Piros, Timea Szendrei, Adrian Dumbra

 

Din aceeasi categorie:;