Război și pace film vechi drama război (1956)

Distributie:
Anita Ekberg, Audrey Hepburn, Barry Jones, Henry Fonda, Herbert Lom, Jeremy Brett, May Britt, Mel Ferrer, Oskar Homolka, Vittorio Gassman
Rezumat

În Razboi si pace, initial, Tolstoi a dorit sa realizeze o evocare a răscoalei decembriștilor din 1825. Apoi, lărgind mereu cadrul în timp și în spațiu, a realizat o adevarată epopee a Rusiei, de-a lungul unui deceniu si jumatate (1805-1820), una din perioadele cele mai dramatice si mai eroice ale istoriei sale.

Evenimentele istorice, care constituie subiectul acestui roman sunt războaiele purtate împotriva lui Napoleon, de la campania premergătoare bătăliei de la Austerlitz (1805) până la invadarea Rusiei de către francezi (1812) și incendierea Moscovei, apoi dezastruoasa retragere a invadatorilor.

Pe de o parte, sunt prezentate realitățile războiului, iar pe de altă parte, cele ale perioadei de pace: lumea saloanelor din Petersburg si Moscova, intrigi, iubiri, dezamagiri etc.

Dintre cele peste 500 de personaje care apar în roman, un loc aparte este ocupat de prințul Bolkonski, contele Bezuhov si contele Rostov, reprezentanti ai familiilor aristocrate.

Printul Andrei Bolkonski, un om inteligent si cult, generos și sincer, dar sceptic, conștient fiind de declinul clasei căreia îi apartine, trăiește fără a avea un sens precis al existenței, în afara sentimentului datoriei, până în momentul în care, rănit la Austerlitz, are revelația adevăratului sens al vieții.

Rămas văduv și nemaigăsindu-și un alt tel în viață, Andrei Bolkonski se va simti regenerat prin iubirea pe care i-o poarta Natașei Rostov. Amânarea căsătoriei celor doi cu un an (lucru impus de tatăl lui Andrei) va face ca fata să se îndrăgostească de Anatoli Kuraghin; fuga lor fiind zădărnicită, dar Andrei Bolkonski n-o va ierta decât pe patul de moarte. Rănit la Borodino, Andrei, îngrijit cu devotament de Natașa, va muri cu seninătate, regăsindu-și sensul vieții în iubire.

 

Romanul integral il puteti citi si descarca de aici 

https://latimp.net/forum/thread/26810/pdf-razboi-si-pace-de-lev-tolstoi-carti-autori-straini/

Din aceeasi categorie:;