Petru Rares de Horia Lovinescu teatru audio drama istorica (1969)

Putna, 1527, la mormantul lui Stefan cel Mare.
– Varul, Grigore Rosca, Mitropolitul Moldovei m-a adus aici, la Putna, langa mormantul tau, sa cuget si sa primesc domnia. De ce nu mi-ai dat-o pe Campia Dreptatii? Pentru ca eram copilului Mariei Rares, din Harlau? Dar purtam pe umar semnul tau, steaua ta. Iti insemnai copiii cu fierul. La moartea lui Bogdan am venit in taina la Suceava, cand mi-am cerut dreptul m-ai alungat.

Regia artistică: Sorana Coroamă.
Regizor artistic secund: Dan Dinulescu.
În distribuţie: George Constantin, Dorin Varga, Eugenia Bădulescu, Gilda Marinescu, Emil Hossu, Ion Punea, Radu Dunăreanu, Dan Nicolae, Valeriu Arnăutu, Florin Stroe, Ion Popa, Ştefan Radoff, Ion Siminie, Tony Zaharian, George Sion, Eugenia Marian, Cristina Tacoi, Rodica Țuțuianu, Ion Enache, Dorin Moga, Paul Nadolski, Grigore Anghel, Dan Dinulescu.
Regia de studio: Mircea Medianu.
Regia muzicală: Romeo Chelaru.
Regia tehnică: ing. George Buican.
Înregistrare din anul 1969 (17 noiembrie).

Despre George Constantin:

George Constantin s-a născut la 3 mai 1933, părinţii săi fiind Tănase, șofer la Fabrica de Țigarete, iar mama, Elena, casnică. A locuit, într-o casă „de serviciu”, din cartierul Regie al Bucureștiului, alături de părinţi şi de sora sa, Maria.

A urmat moartea timpurie a tatălui său, mutarea familiei în Cartierul Ghencea, apoi spaima bombardamentelor din aprilie 1944, foametea şi sărăcia acelor ani.

În anul 1943, George avusese prima întâlnire cu teatrul, la Cinematograful „Muncă și Lumină” din cartierul Uranus, care avea să devină una dintre sălile Teatrului Armatei.

În perioada studenţiei, la 26 septembrie 1954, Vlad Mugur îl distribuie în rolul principal, Alexe, din „Drumul soarelui” de Virgil Stoenescu. În anul 1956, a absolvit Institutul de Teatru alături de alți viitori mari actori ai Promoției de Aur a Teatrului Românesc, spectacolul de absolvire fiind „Tragedia optimistă”, unde realiza un rol de ofițer.

După absolvire, George Constantin este repartizat la Teatrul Armatei, viitorul Teatru Nottara, iar primul său rol a fost Serghei din „Mama și copiii ei” de A. N. Afinoghenov, în regia lui Gheorghe Jora. Au urmat roluri interpretate cu dăruire, secretarul din „Împricinații”, de Racine, Tranio din „Femeia îndărătnică” de W. Shakespeare, în regia lui George Rafael, soldatul din „Invazia” de Lev Savin, în regia lui Ion Șahighian, Sava în „Din noapte spre zori” de Mircea Mohor, regia Ion Șahighian şi Andrieș din „Stânca miresii” de Ion Dragomir, în regia aceluiaşi Ion Șahighian.

În anii ’60, George Constantin s-a căsătorit cu mezzosoprana Iulia Buciuceanu, de origine basarabeană, o personalitate remarcabilă a liricii românești, sora marii actriţe Tamara Buciuceanu. Părinţii au transmis fiorul artei fiului lor, Mihai, născut la 30 septembrie 1964, la rându-i un actor de succes.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels