Patriotul dramă, război

 

Benjamin Martin, fost erou al războiului Franco-Indian, a renunțat definitiv la luptă pentru a avea grijă de familia sa în pace. Deși pe vremuri era un soldat viclean, eficient și neîndurător, el s-a căsătorit cu o femeie delicată care a născut șapte copii și, sub influența ei, și-a schimbat trecutul violent pentru un viitor pacifist pe plantația sa vastă.

Însă răzvrătirea este iminentă. Un alt conflict, de această data cu Anglia, este inevitabil. Om dedicat famiei sale, Martin nu își dorește să reia lupta. Rămas văduv de curând, el are momentan alte probleme. Este singurul tutore al copilașilor săi, și ororile din luptele trecute încă îl mai obsedează. „Dacă mă veți întreba de dorința mea de a purta un război cu Anglia, răspunsul meu va fi „nu”. Am fost la război, și nu mai vreau să o fac din nou”, spunea Martin într-un discurs emoționant adresat Adunării locale din Charleston. „Am șapte copii. Soția mi-a murit. Cine îi va îngriji dacă eu voi pleca la război?”

Fiul său cel mai mare, Gabriel, nu are nici un fel de îndoieli. Discursurile radicale, pamfletele și manifestele care încep să apăra în orașe, biserici și de-a lungul coloniilor, îl impresionează pe tânăr. Războiul este iminent și cauza, consideră el, este dreaptă. Împotriva dorinței tatălui său, Gabriel pleacă la război.

Benjamin Martin se află într-o dilema: pe cât de vehement se opune războiului, pe atât el crede în cauza lui. Apoi englezii, conduși de nemilosul colonel Tavington, sosesc în pragul casei sale și îi amenință lucrul la care ține cel mai mult: familia sa. În urma amenințării casei sale din Carolina de Sud, Martin acceptă să-și ia armele și pe fiul său idealist și patriot pentru a conduce o curajoasă trupă de voluntari într-o luptă inegală împotriva necruțătoarei armate britanice.

 

Din aceeasi categorie:;