EPISODES:
Unitatea militară japoneză 731 și Generalul Shirō Ishii Cecil Rhodes – Imperialismul în Rhodesia film documentar subtitrat în română Charles Darwin ~ Originea speciilor ~ documentar biografic tradus în română King George al VI-lea – Regele reticent film documentar subtitrat în română Titus Flavius Vespasianus împăratul fondator al Dinastiei Flaviilor documentar în română Hugo Boss – Croitorul celui de-al treilea Reich documentar biografic în română Joséphine de Beauharnais documentar istoric subtitrat în română Filosofia lui Niccolò Machiavelli documentar tradus în română Golda Meir – Matriarhul Ierusalimului film documentar biografic Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar istoric subtitrat în română partea I George Orwell – Un avertisment pentru omenire documentar subtitrat în română (Carol cel Mare) Charlemagne – adevarata poveste a Regelui Razboinic film documentar Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar istoric subtitrat în română partea a II-a Ramesses Mărețul – Legendarul Faraon al Egiptului antic documentar tradus în română John Quincy Adams – al 6-lea președine ale Statelor Unite film documentar Napoleon Bonaparte, Micul Caporal documentar în română partea a III-a Tesla – Inventatorul lumii moderne documentar subtitrat în română Mansa Musa (Cel mai bogat om din istorie) documentar biografic Ferrari – Regele mașinilor documentar biografic subtitrat în română Oliver Cromwell ~ Ucigasul de regi documentar subtitrat în română ~ Saddam Hussein – Stăpânire corectă și greșită în Iraq documentar în română Nikita Hrușciov și războiul rece documentar biografic subtitrat în română Brejnev & Declinul Uniunii Sovietice documentar biografic în română Edward Mărturisitorul – Sfântul rege Saxon documentar biografie Gemenii Kray – Lorzii crimei din Londra documentar în română Fulgencio Batista – Dictatorul Cubei sustinut de mafie – Documentar tradus în română

Oliver Cromwell ~ Ucigasul de regi documentar subtitrat în română ~

 

Oliver  Cromwell (25.04.1599 , Huntingdon, Huntlngdonshire, Anglia – 3.09.1658, Londra).  Soldat şi om de stat englez care a condus forţele parlamentare în timpul războaielor civile engleze; Lord Protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei între 1653 şi 1658, în timpul Commonwealthului republican. Ca general angajat în Războiul Civil Englez de partea forţelor parlamentare, împotriva regelui Carol I, Cromwell a contribuit la prăbuşirea monarhiei Casei Stuart şi, ca Lord Protector, a ridicat ţara din starea de decădere în care se afla de la moartea reginei Elisabeta I la rangul de mare putere europeană.

Om cu mari calităţi şi cu un caracter puternic, Cromwell a fost unul dintre cei mai remarcabili conducători din istoria europeană modernă, căci, deşi era calvinist convins, credea profund în valoarea toleranţei religioase. Totodată, victoriile lui Cromwell din ţară şi de peste hotare au contribuit la răspândirea şi consolidarea gândirii puritane, atât în Marea Britanie cât şi în America de Nord, gândire care a exercitat o mare înrâurire asupra vieţii politice şi sociale până în epoca actuală.

Cromwell era unicul fiu al lui Robert Cromwell şi al Elisabetei Steward. Tatăl său fusese membru al unuia dintre parlamentele reginei Elisabeta şi, ca nobil şi judecător de pace, participa activ la administrarea problemelor din Huntington, în estul ţării. Robert Cromwell a murit când fiul său avea 18 ani, dar văduva lui a atins vârsta de 89 de ani.

Oliver a mers la şcoala din localitate, apoi, timp de un an, la colegiul Sidney Sussex din Cambridge. După moartea tatălui său a plecat de la Cambridge ca să aibă grijă de mama şi de surorile sale, dar se pare că a studiat o vreme la Lincoln’s Inn, la Londra, unde gentlemanii de ţară erau iniţiaţi în domeniul dreptului. În august 1620 s-a căsătorit cu Elizabeth, fiica lui Sir James Bourchier, comerciant în Londra. Cu ea a avut cinci fii şi patru fiice.

După tată, Cromwell se trăgea indirect din şeful de cabinet al lui Henric VIII, Thomas Cromwell, care îi sprijinise pe străbunicul şi pe bunicul lui Oliver să dobândească întinse foste domenii monahale în Huntingdon şi în Fenland. Oliver era cel mai mare fiu supravieţuitor al celui mai tânăr fiu al unui cavaler; a moştenit o proprietate modestă, dar a fost crescut în preajma bunicului său, care era însărcinat cu organizarea petrecerilor de vânătoare ale regelui. Educaţia primită avea să-i insufle un puternic protestantism evanghelic şi un sentiment intens al prezenţei providenţiale a lui Dumnezeu în treburile omeneşti.

La începutul căsătoriei, Cromwell, ca şi tatăl său, era profund conştient de responsabilităţile sale faţă de semeni şi se ocupa foarte atent de problemele din Fenland, dar era totodată în prada unor frământări spirituale şi psihice care-i tulburau mintea şi-i zdruncinau sănătatea. Se pare că experienţa convertirii s-a produs abia în preajma vârstei de 30 de ani; mai târziu îi va descrie unui văr cum a reuşit să iasă la lumină din întuneric. Totuşi, nu putuse primi harul lui Dumnezeu fără să simtă un soi de „egoism, vanitate şi răutate”. Se credea „mai-marele păcătoşilor” până când a înţeles că era de fapt unul dintre aleşii lui Dumnezeu. (Sursa: istorii regasite)

 

Sursa 2

https://segavid.com/embed-d1x5yhwix0wo.html

 

 

Din aceeasi categorie:;