Niccolo Paganini biografii, memorii teatru radiofonic (1982)

Paganini, unul dintre cei mai mari compozitori şi violonişti care au existat, a cunoscut faima şi admiraţia celor din jur încă din timpul vieţii. Deşi erau fascinaţi de el şi interpretările lui, oamenii erau speriaţi, considerându-l violonistul diavolului datorită abilităţilor sale ieşite din comun. Totuşi, astăzi se crede că acestea erau efectele unei boli de care Paganini ar fi suferit.

Niccolo Paganini s-a născut în Genoa, Italia, în 1782 şi a învăţat să cânte la mandolină încă de la vârsta de cinci ani, trecând la vioară doi ani mai târziu. Se spune că ar fi avut o capacitate uluitoare de învăţa, depăşindu-şi rapid profesorii la care tatăl său l-a trimis, cum ar fi Giovanni Servetto sau Giacomo Costa. Pentru că tânărul Paganini evolua rapid, tatăl său a decis că era nevoie să îl ducă la Parma la Alessandro Rolla considerat un mare muzician, un inovator în domeniu. 

A devenit celebru pe plan internaţional încă de la frageda vârstă de 22 de ani. Deşi erau mulţi muzicieni foarte buni, renumiţi în Europa, Paganini atrăgea mulţimile într-un fel deosebit de ceilalţi, mulţi considerând că a făcut un pact cu diavolul şi şi-a vândut sufletul în schimbul talentului incredibil pe care îl avea sau că era însuşi el.  O altă versiune a poveştii spune că de fapt mama acestuia şi-ar fi dorit ca fiul ei să devină un renumit violonist, făcând un pact cu diavolul şi dând la schimb sufletul copilului său. 

Biografii, memorii: Niccolò Paganini.
Scenariu radiofonic de Radu Gheciu.

Regia artistică: Dan Puican.
În distribuție: Victor Rebengiuc, Mircea Șeptilici, Corado Negreanu, Ion Pavlescu, Virgil Ogășanu, Dan Condurache, George Oancea, Theodor Danetti, Mihai Niculescu, Eugen Cristea.
Regia de studio: Constantin Botez.
Regia muzicală: Nicolae Neagoe.
Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu.
Înregistrare din anul 1982.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels