Muștele de Jean Paul Sartre teatru radiofonic fantezie inspirată din legende antice (1994)

Distribuţia: Adrian Pintea, Mirela Gorea, Constantin Dinulescu, Mircea Albulescu, Irina Mazanitis, Victor Rebengiuc, Ion Pavlescu, Julieta Strâmbeanu, Janin Stavarache, Sorin Gheorghiu, Magda Popovici,
Nicolae Călugărița, Eugen Racoți, Ion Chelaru, Valentin Teodosiu, Lucia Maier, Petre Dinuliu, Nicolae Crişu, Gheorghe Pufulete, Petronela Lazăr, George Grigore.

„Oreste revine in orasul natal, Argos, pentru a-si gasi concetateniii, de la cel mai simplu muritor pana la suverani, bantuiti de remuscarile crimelor comise in trecut. Nu degeaba, orasul este bantuit de mustele lui Jupiter, zeitele remuscarii, insecte murdare si razbunatoare, paranoice si critice

Poporul se zbate in regrete si temeri (frica face din om unul onest), pe fondul sarbatorii mortilor, veniti sa-i pedepseasca pentru greselile lor. Oreste este singurul care-si asuma cele doua crime, pe care le considera drepte. Astfel, se elibereaza de povara remuscarii. In opozitie, desi la inceput de acord cu decizia fratelui ei, Electra se dezice de crime, nu-si asuma responsabilitatea si va fi sfasiata.

Asa cum este sugerata de insusi Jupiter, problema libertatii constituie nefericirea zeilor si regilor. Oamenii sunt liberi, iar Egist poate avea putere asupra poporului sau doar pentru ca supusii lui nu sunt constienti de libertatea latenta de care dispun. Sartre combate violent tirania si sustine cauza poporului, singurul in masura sa contribuie la eliberarea sa.”

Din aceeasi categorie:;

Other Channels