Marele jaf la Banca Nationala (1959) Cel mai mare jaf din istoria comunista

Pe 28 iulie 1959, șase persoane mascate și înarmate au jefuit o mașină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române, în care se aflau 1.686.000 de lei.

La data de 29 iulie 1959, banda lui Ioanid formată din şase persoane a reuşit să jefuiască o maşină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române şi să fure circa 1,6 milioane de lei. Miliţia şi Securitatea a deschis atunci o anchetă complexă pentru prinderea făptaşilor. Autorii, respectiv Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Saşa Muşcat şi Haralambie Obedeanu, au fost prinşi la şase săptămâni de la comiterea jafului. După două luni de proces, cei şase au fost condamnaţi la moarte, însă doar Monica Sevianu a scăpat de execuţie, deoarece era mamă. Autorii jafului nu erau persoane ce să fi avut până la acea dată probleme cu legea.

De origine evrei, membrii bandei lui Ioanid erau chiar persoane intelectuale, doi dintre ei fiind profesori universitari, doi ziarişti, un inginer şi un locotenent – colonel de miliţie. La data comiterii jafului, aceştia aveau vârste cuprinse între 31 şi 42 de ani. Alexandru Ioanid era membru al partidului comunist şi fost şef al direcţiei judiciare a Miliţiei. El a fost destituit din funcţia de director în luna martie 1959, iar în mai 1959 s-a pensionat. La momentul comiterii loviturii, Alexandru Ioanid era fost locotenent – colonel de miliţie.

Paul Ioanid, fratele mai mic al lui Alexandru Ioanid, era inginer la bază, însă preda cursuri de balistică la Academia Militară. Igor Sevianu, inginer de aviaţie la bază, era şomer în momentul comiterii jafului, după ce în anul 1957 a fost concediat de la Oficiul Naţional de Turism.

Acesta era şi el membru al partidului comunism. Monica Sevianu, nevasta lui Igor Sevianu, era de profesie ziaristă şi a lucrat la radio până în anul 1957 când a fost dată afară din cauză că nu avea studii superioare. Saşa Muşat era vărul soţiei lui Emil Bodnăraş.

În anii ’40, acesta a fost trimis în Franţa ca agent sub acoperire, însă a fost desconspirat şi trimis înapoi în România, unde a început să predea istorie la Universitatea din Bucureşti. Saşa Muşat a fost profesor universitar până în 1958, când a fost concediat deoarece nu avea doctoratul. Haralambie Obedeanu era fost ziarist la Scânteia şi decan al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”. La momentul comiterii jafului, el fusese schimbat din funcţia de decan.

Cum s-a desfăşurat jaful din 29 iulie 1959 În dimineaţa zilei de 29 iulie 1959, un autoturism Skoda ce aparţinea Băncii de Stat a Republicii Populare Române, în care era transportată suma de 1.686.000 de lei, s-a oprit în faţa unei filiale de pe Calea Giuleşti. În acel moment dintr-un taxi au coborât patru bărbaţi şi o femeie, toţi cu cagule şi înarmaţi cu pistoale. Aceştia au reuşit să-i imobilizeze pe şoferul maşinii băncii, precum şi pe însoţitorul lui, plecând în mai puţin de un minut cu doi saci plini cu bani.

Din aceeasi categorie:;