Lișca film romanesc drama cu Remus Margineanu (1983)

Lişca (1984)

Dramă
Regia: Ioan Cărmăzan
Scenariu: Fănuş Neagu, Vintilă Ornaru
Actori principali: Ecaterina Nazare ,Valentin Uritescu, Virginia Login, Petre Nicolae, Remus Mărgineanu, Zoltán Vadász, Leni Pintea-Homeag, Valentin Teodosiu
Imagine: Anghel Decca
Muzica: Dorin Liviu Zaharia
Scenografie: Vittorio Holtier
Montaj: Elena Pașca
Sunet: Marius Orădean
Costume: Desdemona Lozinschi
Anul aparitiei: 1984

Lișca așteaptă reîntoarcerea soțului său, plecat pe front, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După ce numele lui e trecut pe lista dispăruților, ea nu-şi pierde încrederea că acesta se va întoarce într-o zi.

Filmul Lişca (mai 1984), cu Ecaterina Nazare în rolul titular, un film pornit de la o nuvelă de Fănuş Neagu, scenarizată de autor împreună cu Vintilă Ornaru.

Frumos vorbeşte despre filmul Lişca scriitorul-scenarist Horia Pătraşcu: „Povestea Lişcăi este o poveste simplă şi în acelaşi timp halucinantă: o femeie, singură într-o comunitate izolată la rându-i, îşi aşteaptă bărbatul plecat pe front, în pofida tuturor datelor ce confirmă moartea violentă a aceastuia. Starea de aşteptare a eroinei , dusă parcă peste toate limitele umane, este tragică şi eroică totodată.
Lişca este nu numai soţia – ar fi simplist să o considerăm astfel – dar mai ales femeia conştientă că sensul, împlinirea ei în viaţă nu se pot realiza decât alături de bărbatul ales, iubit, destinat; cât timp mai crede în existenţa acestuia, mecanismul puterii ei funcţionează ireproşabil – în momentul în care credinţa asta încetează a mai fi, acelaşi mecanism se dovedeşte şubred, vulnerabil, mintea ei cufundându-se în întuneric”.
Personajul principal al povestirii şi al filmului se confundă cu interpreta, Ecaterina Nazare (sau invers!), Lişca-Nazare fiind, cum s-a scris în presa vremii, „o frumuseţe sălbatică, ciudată, pietroasă, pârguită, cu pomeţii coloraţi de sângele tânăr” care „stârneşte de la prima vedere”.Călin Căliman

Din aceeasi categorie:;