Limir Imparat de Ioan Slavici povesti audio pentru copii(2005)

Era odată o văduvă săracă care avea o fată foarte harnică și mereu veselă pe nume Lia. Într-o zi, fata se gândi să plece în lume ca să-și caute norocul și cu greutate, mama ei o lasă să plece.

Merse ea ce merse și dădu peste o turmă de oi păzită doar de câini care schiopătau de toate cele patru picioare. Liei i se făcu milă de ele și cum ciobanii dormeau, se apucă și curăță toate oile și apoi scoase toți spinii din picioarele câinilor. Oile și câinii îi urară fetei zile multe și ea plecă mai departe fericită.

Merse ce merse și văzu o râmă care stătea în căldura soarelui și o ajută să intre în pământ. Râma îi mulțumi și îi spuse să-și aducă aminte de ea dacă îi va fi vreodată greu. Plecă mai departe și dădu peste o cârtăță pe care o ajută și care la rândul ei îi promise că o va ajuta dacă va avea nevoie. Plecă din nou mai departe și ajunse la o pădure cu tufișuri dese și obosită după drum, Lia adormi, iar când se trezi de dimineață, văzu o potecă făcută de râmă cu ajutorul câtițelor, a oilor și a cîinilor pe care ea îi ajutase.

Merse mai departe și ajunse la o casă în mijlocul pădurii. Lia făcu curățenie în ea și când se întoarseră Ielele acasă, se ascunse în cuptor și privi mirată la ele. Ielele chemară prin cântecul lor pe Limir-Împărat, pe care puseseră stăpânire datorită mândriei acestuia. Limir-Împărat ieși din pământ cu castelul lui cu tot și se prinse în horă alături de Iele. Într-un târziu, Ielele dispărură și odată cu ele și Limir-Împărat.

Lia a ieșit din cuptor și cântând precum Ielele, reuși să-l aducă înapoi pe Limir-Împărat, care îi povesti că oile pe lângă care trecuse sunt fetele care au încercat să scape de aici, iar câinii sunt flăcăii care de asemenea au fost transformați de Iele pentru că încercaseră să scape. Limir-Împărat o trimise pe Lia la Mama Ielelor pentru a răspunde la întrebările acesteia și pentru a rupe blestemul.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels