Legenda Craitei basme si povesti audio pentru copii (1984)

Povestea craitei

Craita si lacramioara au o poveste comuna, care spune ca, odinioara, un imparat si sotia sa isi doreau foarte mult sa aiba un copil, rugandu-se mereu pentru asta. Bucuria li s-a intamplat abia la batranete, insa, in compensatie, Dumnezeu le-a dat ca fiica o fata atat de frumoasa, incat la soare te puteai uita, dar la ea ba. Toata lumea i-a spus fetei Craita. Ea avea insa o pasiune care o macina, si anume florile salbatice, care cresteau prin paduri si in locuri salbatice.

Intotdeauna avea cu ea niste flori si se gandea la ele tot timpul. Le cauta mereu, dar nu prea putea sa o faca din cauza garzilor de la palat, care o pazeau si erau mereu cu ea. Odata a scapat de escorta si a plecat, fericita, prin codri dupa flori, insa s-a ratacit si n-a mai gasit drumul spre casa. A mers pana cand hainele i s-au stricat, pana cand aproape s-a ofilit de foame si de sete. Sfantul Petru, care tocmai se plimba alaturi de Dumnezeu pe pamant, a vazut-o si l-a rugat pe Creator sa o scape de suferinta.

Atunci, lacrimile fetei au inceput sa se transforme, de cum atingeau pamantul, in minunate flori albe, mici si delicate, care au si primit numele de lacramioare. Trupul fetei, ostenit si vlaguit, s-a afundat in pamant de tot, iar in acel loc a rasarit o floare cu flori rosietice si mijlocul galben, care a primit numele fetei: Craita. De aceea intalnim lacramioarele si craitele pe morminte, caci ele simbolizeaza tristetea si jalea.

Nume regal
In limba romana, numele de craita este un diminutiv de la craiasa, fiind fie sotia, fie fiica craiului. E un nume frumos, care a devenit si nume de fata. Ca nume propriu, face parte din aceeasi familie cu nume precum Craiu, Carolina, Chirai, Chirali, Crainiceanu, Carola, Carlea, Carla sau Carlan, venind de la Carol, un nume vechi care e o forma latinizata a germanicului Karl, care inseamna „om liber, om desavarsit”. Dupa ascensiunea lui Carol cel Mare, cel mai important rege al Evului Mediu, fondator al Imperiului Carolingian (Franta si Germania), aceste nume s-au raspandit tot mai mult in Europa.

La noi exista si toponime care vin de aici, precum Carlesti sau Carlomanesti. La noi, craitei i se mai spune insa, popular, in multe alte feluri: vazdoaga, ochesele, sascuta, schilculite, tigancuse, boance, bofte, buzduci sau budiana.

Genul Tagetes din familia Compositae include nu mai putin de 52 de specii, dintre care unele fac flori rosii sau chiar albe. Insa craitele pe care le stim noi sunt de doua feluri: Tagetes erecta si Tagetes patula. Acestea au ajuns in Europa abia in secolul al XVI-lea. Numele botanic Tagetes vine de la zeul Tages al etruscilor, care intruchipa frumusetea si puterea.

Din aceeasi categorie:;

Other Channels