Langholzfeld de Andreas Jungwirth teatru radiofonic (2021)

 

Istoria se repetă, generaţie după generaţie de imigranţi… Dispreţul, resentimentul, suspiciunea cu care sunt priviţi imigranţii – oricare ar fi şi oriunde s-ar instala

„Drama piesei surprinde perpetuarea mentalităților discriminatorii ale membrilor comunităților în care imigranții se instalează. Un cartier de la marginea orașului Linz, construit în anii 1960 de emigranții din Europa de est (români și iugoslavi), se depopulează odată cu îmbătrânirea și moartea primilor locuitori, naturalizați între timp ca austrieci. Noii imigranți, turci și macedoneni musulmani, sunt primiți cu suspiciune în cartier de cei ce odinioară împărtășeau același statut. Andreas Jungwirth surprinde o realitate socio-politică a Austriei contemporane prin prisma destinelor a două familii din Langholzfeld.

 

Subiectul oferă publicului român o temă de reflecție direct legată de trecutul etnicilor germani din România și de prezentul migrației economice masive din rândul conaționalilor. Mai toate familiile românești au unul sau mai mulți apropiați plecați din țară, permanent sau temporar, în căutare unui trai mai bun. În secolul XXI, imigrația economică a înlocuit-o pe cea politică ca fenomen al strămutărilor de populații de la sfârșitul celui de Al doilea război mondial.

Oricare ar fi cauzele, imigrația constituie un fenomen de masă în Europa contemporană cu implicații directe în viața comunităților. Scris de la bun început ca scenariu radiofonic, Langholzfeld are un fundal autobiografic, ceea ce îi subliniază valoarea documentară”, explică producătoarea spectacolului, criticul de teatru Oana Cristea-Grigorescu.

 

„Langholzfeld” de Andreas Jungwirth.
Traducerea de Dan Ciprian Marinescu.
Adaptarea radiofonică de Oana Cristea Grigorescu.

Regia artistică: Mihnea Chelaru.
În distribuţie: Cosmin Șofron, Virginia Rogin, Ion Haiduc, Angel Popescu, Coca Bloos, Dan Clucinschi, Adrian Dima, Eugen Cristea, Irina Ungureanu, Julieana Drăghici, Oana Cristea Grigorescu.
Regia de studio: Janina Dicu.
Sound design: Mihnea Chelaru.
Regia muzicală: Andrei Miricescu.
Regia tehnică: Codrin Lazăr.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Înregistrare din anul 2021 (27 decembrie).

 

Din aceeasi categorie:;